Expert: Limitarea plăților în numerar nu va rezolva problema economiei tenebre și a evaziunii fiscale
Limitarea plăților în numerar nu va rezolva problema economiei tenebre și a evaziunii fiscale, susțin experții economici. Potrivit lor, oamenii care nu vor dori să se conformeze legii, vor găsi metode pentru a evita tranzacțiile prin intermediul băncilor, care vor aplica un comision de 0,1 la sută din sumă. Între timp, Serviciul Fiscal de Stat, instituția care va pune în aplicare prevederile limitării plaților în numerar, anunță că amenzile ar putea fi usturătoare.
Expertul economic Viorel Gîrbu susține că unul dintre motivele pentru care oamenii nu se vor conforma fiscal este neîncrederea cetățenilor în modul în care urmează să fie cheltuiți banii obținuți din achitarea comisioanelor la bancă.
„*Atunci când vorbim de lupta cu economia tenebră, autoritățile trebuie să înțeleagă că această luptă nu se poate baza pe un singur instrument. Nu-i suficient să vii cu această normă legală, limită. Acest proiect nu va ajuta foarte mult la depășirea situației. Sunt posibilități suficiente pentru a plăti o parte din sumă cash, o parte din sumă să fie declarată la notar mai mică, pentru care se realizează tranzacția, iar autorităților le va fi foarte greu”, a precizat expertul economic, Viorel Gîrbu.
Potrivit documentului votat de Parlament în două lecturi, la cumpărarea unei locuințe va fi acceptată plata în numerar doar dacă valoarea acesteia nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie, peste un milion trei sute de mii de lei. În cazul procurării unei mașini, limita este de 50 de salarii medii pe economie, adică în jur de 685 000 De exemplu, în cazul în care este procurat un automobil de 900 000 de lei și este achitat doar în numerar, Serviciul Fiscal de Stat va aplica o amendă de cel mult zece procente din diferență, adică 215 000 de lei. În acest caz, penalitatea va constitui 21 500 de lei.
„În cazul în care într-o analiză post factum se stabilește că a fost admisă încălcarea legislației, Serviciul Fiscal de Stat va aplica o sancțiune de la 3 la 10 la sută din suma care a depășit plafonul stabilit. În cazul în care va fi achitată în decurs de trei zile, amenda va fi micșorată cu 50 %”, a relatat directorul SFS, Olga Golban.
Proiectul vine să descurajeze tranzacțiile în numerar și a fost elaborat în urma recomandărilor formulate în Planul de deoligarhizare. Noile prevederi vor intra în vigoare din întâi ianurie 2025.