Economic

Parlamentul European va extinde măsurile temporare de liberalizare a comerțului cu Republica Moldova

Parlamentul European urmează să decidă asupra extinderii măsurilor temporare de liberalizare a comerțului pentru Ucraina și R. Moldova, în contextul războiului de agresiune al Rusiei. Chestiunea a fost inclusă pe agenda sesiunii plenare, care își începe lucrările astăzi la Strasbourg (Franța).

În ianuarie 2024, Comisia Europeană a propus ca taxele și cotele de import la exporturile ucrainene și moldovenești să fie suspendate încă un an. În plus, propunerea de extindere a măsurilor temporare de liberalizare a comerțului cu cele două țări aflate la frontiera cu UE, oferă dreptul Comisiei Europene de a acționa rapid și de a impune măsurile necesare, în cazul în care piața UE sau piețele uneia sau mai multor țări UE sunt perturbate din cauza importurilor ucrainene.

Pe ordinea de zi a plenarei PE din 11-14 martie se află și tema restituirii tezaurului românesc, însușit ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial. În acest sens, Comisia Europeană va susține o declarație în fața eurodeputaților joi, 14 martie, urmând ca o rezoluție conexă să fie adoptă în aceeași zi, scrie Agerpres.

În timpul Primului Război Mondial, între 1916 și 1917, România a trimis în Rusia țaristă tezaurul național (ce a inclus cantități însemnate de aur, obiecte de patrimoniu, colecții de artă, bijuterii, arhive), pentru a fi protejat în cazul ocupației teritoriului național. După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul și a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi, informează site-ul PE.

Parlamentarii europeni vor mai examina și alte subiecte, precum inteligența artificială, actul privind libertatea mass-mediei în UE.

PE va vota și noi norme pentru a se asigura că inteligența artificială (IA) este de încredere, sigură și respectă drepturile fundamentale ale UE, sprijinind în același timp inovarea.

Astfel, dezbaterea asupra noilor norme agreate cu țările membre în decembrie 2023, are loc marți, 12 martie, votul fiind programat pentru 13 martie.

Potrivit noilor norme, vor fi interzise în UE aplicațiile IA care prezintă un risc clar pentru drepturile fundamentale, ca, de exemplu, sisteme biometrice de clasificare care folosesc caracteristici sensibile, sisteme care evaluează comportamentul social sau cele utilizate pentru manipularea comportamentului uman.

Eurodeputații urmează să supună votului miercuri, 13 martie, o nouă lege, ce are ca scop protejarea jurnaliștilor și mass-media din UE de interferențe politice sau economice. Convenit provizoriu cu miniștrii UE în decembrie 2023, noul act va interzice orice formă de intervenție în deciziile editoriale și va împiedica presiunile externe asupra jurnaliștilor, precum a-i forța să-și dezvăluie sursele sau a-i viza cu programe spion (spyware).

Sesiunea plenară anterioară a avut loc în perioada 26-29 februarie 2024. PE a adoptat o evaluare a raportului Comisiei Europene pentru anul 2023 privind statul de drept, Parlamentul European luând act de unele evoluții pozitive ale noului guvern polonez de a consolida statul de drept și libertatea presei, subliniind în același timp persistente amenințări la adresa democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale în mai multe state membre ale UE.

De asemenea, PE a dat undă verde reformei normelor UE care consolidează protecția indicațiilor geografice pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole. A fost, de asemenea, adoptată o rezoluție prin care UE s-a angajat să sprijine Ucraina cu tot ce este necesar pentru ca această țară să câștige războiul împotriva Rusiei.

Citește mai mult