Politic

Ministrul român al Apărării, despre cooperarea militară cu R. Moldova: „Respectăm statutul de neutralitate”

România ajută Chișinăul să facă față acțiunilor hibride ale Rusiei, a reiterat ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, într-un interviu pentru Digi24, întrebat cât de vulnerabil este, în prezent, malul stâng al Prutului și ce ajutor îi poate oferi Bucureștiul. Republica Moldova are statut neutru din punct de vedere militar, dar asta nu împiedică sprijinul statului român și cooperarea pe domeniul apărării, a subliniat oficialul.

În clipa în care vorbim de Moldova, vorbim de un partener de suflet al României, deci relația între noi și R. Moldova este una care, pe de-o parte, este cunoscută la nivel internațional și, pe de altă parte, s-a format firesc. Iarna trecută, Moldova avea probleme la aprovizionarea cu energie. Faptul că Guvernul României s-a implicat atât de bine și atât de mult pentru a soluționa această criză și putem lega și de aspirațiile europene pe care le are R. Moldova, având statutul de țară candidat și probabil că știți că România este țara care face cea mai mare acțiune de promovare a Moldovei”, a declarat oficialul român.

Întrebat despre ce face România pentru R. Moldova în domeniul militar, Tîlvăr a spus că R. Moldova are statutul de țară neutră din punct de vedere militar, și România, așa cum a făcut dintotdeauna, respectă dreptul internațional și acest statut.

Asta nu înseamnă că din punct de vedere bilateral nu am avut elemente de cooperare – echipamente neletale pe care le-am oferit Moldovei, eu însumi am fost acolo și relația mea cu ministrul Apărării din Moldova ține de firesc – ne întâlnim foarte des. Apoi, avem elemente care țin de pregătire care se fac în comun. Avem elemente de sprijin, Moldova fiind un stat care se află în prim-planul acțiunilor hibrid ale Rusiei, care nu e încântată de parcursul european al Moldovei”, a conchis ministrul român al Apărării.

Sprijinul militar oferit de România Republicii Moldova de-a lungul timpului a fost consistent și s-a manifestat în diverse forme. România a donat Republicii Moldova echipamente militare de protecție individuală, oferă instruire soldaților moldoveni, sprijină reforma sectorului de securitate. De asemenea, a facilitat participarea țării noastre la operațiuni de menținere a păcii sub egida ONU și a Uniunii Europene. Sprijinul militar oferit de România respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și are ca scop consolidarea capacităților de apărare și menținerea păcii și stabilității în regiune.

Citește mai mult