Politic

Adrian Efros, despre schemele de destabilizare a situației din Republica Moldova: „Kremlinul vrea să distorsioneze parcursul european”

Federația Rusă vrea să destabilizeze situația în Republicii Moldova și să distorsioneze parcursul european, iar pentru a-și atinge scopul Kremlinul continuă să finanțeze partidele pro-ruse prin donații fictive, sponsorizări cu tentă electorală sau chiar prin bani în numerar. Marionete în acest joc sunt persoane din mediul politic din toate regiunile țării care slujesc regimului moscovit, dar și cetățeni simpli. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Oficialul a precizat că „este vorba de partidele care au fost descalificate și scoase în afara legii, dar ulterior s-au renăscut: Partidul „Șor”, Partidul „Renaștere” și altele. Interesul este de a capta cât mai mulți factori de decizie și persoane notorii care au un background pentru a reveni pe scena politică”.

Trebuie de menționat că ei slujesc acelui interes moscovit de a destabiliza situația în Republica Moldova și de a distorsiona parcursul nostru european. Nu este nimic deosebit de ceea ce s-a petrecut anterior. Una din forme este finanțarea ilegală a partidelor și a diferitor grupări criminale care au activitate pe teritoriul R. Moldova. Prin aceste grupări criminale sunt atrași cetățeni simpli, care nu percep aceste finanțări ilegale ca un pericol iminent asupra securității statului și a lor înșiși. Odată ce finanțările ilegale sunt livrate cetățenilor moldoveni, de la ei se solicită niște acțiuni care să compenseze banii pe care-i primesc. Am văzut la alegerile locale din toamna trecută și sumele impunătoare care au fost deconspirate de oamenii legii, anume pentru a diviza bazinul electoral și a finanța anumiți lideri politici. Au fost inițiate anumite proiecte sociale și de ajutor, dar în realitate s-a dorit instalarea unor primari de nivel local care să fie loiali regimului”, a declarat Adrian Efros.

Ministrul a precizat că autoritățile monitorizează căile ilegale de introducere a banilor pe teritoriul țării noastre.

Una dintre căi este introducerea sumelor de până la 10 mii de euro de persoană, conform cadrului legal. Sunt organizate curse și persoane care prestează astfel de servicii. Am relatat anul trecut despre cartelele Prepay care au fost lansare pe piață, au fost viramente prin bănci. Noi aceste metode le cunoaștem și le monitorizăm. Trebuie să venim cu un probatoriu solid, astfel încât probele înaintate în instanță să fie suficiente ca persoanele respective să fie condamnate și să descurajăm și alți actori care vor să presteze astfel de servicii”.

Adrian Efros a spus că multe detalii și nume despre dosarele privind finanțările ilegale ale partidelor nu poate oferi pentru că va prejudicia ancheta. Totodată, el a dat asigurări că, în prezent, nu există riscuri de destabilizare a securității naționale.

Este o activitatea foarte complexă care necesită multe investigații și informații care necesită a fi prelucrate și evaluate. Ministerul Afacerilor Interne face parte din acest exercițiu, iar fiecare își are bine determinat rolul și misiunea în aceste investigații. Multe detalii și nume nu putem să livrăm pentru că va prejudicia ancheta. Atunci când vom avea elaborat tot pachetul, iar dosarele vor fi expediate Procuraturii vom veni cu mai multe detaliile. Toate schemele au fost destructurate, iar forțele de ordine și informații lucrează în comun pentru a menține un mediu de securitate stabil în R. Moldova”, a conchis Efros.

Amintim că, săptămâna trecută, directorul SIS, Alexandru Musteață, a anunțat că instituția a intrat în posesia mai multor informații care arată că se încearcă compromiterea referendumului de aderare la UE, programat în același timp cu alegerile prezidențiale în Republica Moldova.

Citește mai mult