Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Nicolae Negru: Dependența financiară de Rusia obligă partidele de stânga să se opună referendumului

În 2014, când Republica Moldova urma să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, liderul PCRM, Vladimir Voronin, spunea că nu putem semna Acordul de Asociere decât dacă organizăm un referendum, deși acum se opune unui plebiscit. Editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru, a declarat în emisiunea „ÎN CONTEXT” că motivul pentru care partidele de stânga și-au schimbat părerile în legătură cu referendumul este dependența financiară de Moscova, care le obligă să promoveze interesele Kremlinului.

Radu Osipov: Continuăm „ÎN CONTEXT”, Nicolae Negru, editorialist la „Ziarul Național”, este în platoul Moldova 1. Vreau să vă întreb mai întâi despre ce fel de principii ideologice, cum credeți, ce a vrut să spună fostul președinte, Igor Dodon, pentru că integrarea europeană nu cred că ar fi o ideologie ca să pui în asemenea termeni întrebarea: dacă poate fi introdusă o ideologie în Constituție sau nu? Cel puțin alte state au decretat aderarea la Uniunea Europeana drept proiect de țară sau interes național.

Nicolae Negru: Desigur, mi se pare că domnul Dodon trișează. Niciodată n-a spus până acum că e vorba de ideologie, e vorba de o anumită direcție geopolitică. Intrând în Uniunea Europeană nu înseamnă că ne obligăm să adoptăm sau să respectăm niște ideologii, dimpotrivă, în Uniunea Europeană se respectă pluralismul, ăsta e principiul de bază. Sunt partide de stânga, sunt partide de dreapta, nici partidele comuniste nu sunt interzise, există partide chiar radical de stânga și radical de dreapta. Prin urmare, să spui că dacă te integrezi în Uniunea Europeană, ai adopta o anumită ideologie, nu este corect! Dacă te integrezi în comunitatea statelor independente, la ce renunți atunci când te integrezi în comunitatea statelor independente? Nu este adevărat ce spune domnul Dodon.

Radu Osipov: Interesante dezbateri au organizat socialiștii la Parlament, mai ales că ei nu susțin aderarea la Uniunea Europeană. Acesta este și paradoxul, pentru că un partid care nu susține aderarea la Uniunea Europeană organizează aceste consultări privind referendumul proeuropean. Parcă din start este clar care este obiectivul acestor discuții.

Nicolae Negru: Eu nu aș fi de acord că ei nu susțin integrarea europeană. La 24 martie 2005, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o Declarație privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Și acolo se pornește de la faptul că dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova nu poate fi asigurată decât prin consecventa și ireversibila promovare a cursului european al Republicii Moldova.

Și atunci, în 2005, care era majoritatea parlamentară în Republica Moldova? Era o majoritate comunistă. Comuniștii aveau 56 de deputați în Parlament. Nu s-a adoptat fără voia lui Voronin, care acum, iată, se pronunță împotrivă. Deci Parlamentul a hotărât. În afară de asta, în 2005, în februarie, Guvernul Republicii Moldova a semnat un acord de parteneriat cu Uniunea Europeană, de fapt, un Plan de acțiuni: Republica Moldova - Uniunea Europeană, care presupunea diferite acțiuni de democratizare a Republicii Moldova, de constituire a justiției independente, mass-media și așa mai departe.

Radu Osipov: Bine, de fiecare dată fostul președinte Voronin atrage atenția asupra acestui fapt că el, de fapt, ar fi început procesul de integrare europeană. Poate e așa pe hârtie, pentru că am văzut cum au evoluat lucrurile.

Nicolae Negru: Atunci a fost pentru prima dată. Noi doar aveam atunci Ministerul Afacerilor Externe și s-a adăugat această sintagmă: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. De la comuniști pornește integrarea europeană. Și apropo, mă miră că domnul Voronin vorbește acum că nu ar trebui să facem referendum.

În 2014, când Republica Moldova urma să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, deci într-un fel dezvoltarea acelor principii pe care le votase și Voronin în Parlamentul Republicii Moldova, el spunea că nu putem semna Acordul de Asociere decât dacă facem referendum. Atunci era nevoie de referendum, acum el zice că nu e nevoie.

Radu Osipov: Poate că atunci nu trebuia de semnat Acordul de Asociere. Am văzut că ucrainenii nu au semnat sub presiunea rusească și până la urmă știm deja și deznodământul ce s-a întâmplat.

Nicolae Negru: La asta voiam să ajung că dacă privim obiectiv lucrurile, păi ele sunt fixate în acea Declarație privind integrarea europeană, că nu poate fi asigurată dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova decât prin consecventa și ireversibila promovare a cursului european.

Ce s-a schimbat între timp? Păi, între timp, au început să vină bani de la Moscova. Între timp, s-a format acea dependență foarte strânsă cu Moscova și atunci o parte din politicienii noștri nu promova interesele Republicii Moldova, dar promova ceea ce era în interesul Moscovei. Și, apropo, atunci într-adevăr Ucraina nu a semnat. De ce? Fiindcă l-a chemat pe Ianukovici Putin, l-a ținut opt ore și, până la urmă, l-a presat într-atât de tare că Ianukovici a renunțat la semnare, promițându-i Putin și 15 miliarde de dolari. Și atunci s-a început acel Maidan, protestul ucrainenilor, au ieșit în stradă și așa mai departe. Deci Putin a fost cel care a destabilizat. El pe urmă dădea vina pe Occident. Putin a destabilizat prin faptul că a încălcat voința poporului ucrainean.

Radu Osipov: Spunea mai devreme domnul Țăranu că Republica Moldova este pe lista de așteptare în același context în care Federația Rusă a încercat să oprească aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană cu forța. E valabil același scenariu și pentru Republica Moldova, cu forța sau, mai soft, iată, prin grupuri politice la Chișinău?

Nicolae Negru: Să ne uităm cu atenție ce spuneau politicienii mai înainte și ce spun acum. Apropo și Dodon la 19 decembrie zicea că trebuie referendum organizat pentru ca să ne integrăm în Europa și când Maia Sandu, la 24 decembrie, peste cinci zile, a zis că organizăm acest referendum, el a dat înapoi. De ce a dat înapoi Dodon? De ce nu mai vrea referendum? El voia referendum... De aceea că Moscova nu vrea acest referendum, Moscova nu este interesată. Moscova acum ce afirmă? Că actuala guvernare nu reprezintă voința, doleanțele, interesele cetățenilor Republicii Moldova.

Imaginează-ți că referendumul reușește. Și atunci Moscova va mai putea spune că nu reprezintă...

Radu Osipov: Încă un argument destul de interesant pe care l-am auzit în discuțiile de la Parlament că e necesară o majoritate largă pentru acest referendum, deși pe hârtie nu există asemenea condiții, adică e destul o majoritate simplă. Totuși, iată acest argument: majoritate largă, consens larg în societate. Pentru că vedem cum Rusia reușește de multe ori, de exemplu, să creeze fisuri. În Găgăuzia sau privind conflictul transnistrean, există și anumite riscuri?

Nicolae Negru: Ce spune Constituția? Constituția spune că 50 + 1 trebuie, e necesară această proporție, atunci când se atinge caracterul suveran, independent și unitar al statului Republica Moldova. Atunci la referendum trebuie să participe și să voteze pentru mai mult de jumătate din cetățenii înscriși pe listele electorale.

Dar, în cazul de față, caracterul suveran și independent al Republicii Moldova nu are de suferit. Republica Moldova participând, fiind membră a Uniunii Europene, are drept de veto atunci când anumite acțiuni ale Uniunii Europene vin în contradicție cu interesele sale. Așa cum face, de pildă, premierul Ungariei, Orban. El nu zice că vrea să iasă din Uniunea Europeană. Dimpotrivă, alții zic că ar trebui exclus din Uniunea Europeană.

Dar de ce aș atrage atenția la această relație între unii politicieni și ce spuneau mai înainte și ce spun acum sub influența Rusiei. Să îl luăm chiar pe Șor. Mai înainte el nu se pronunța împotriva integrării europene, acum el știe că dacă se integrează Republica Moldova în Uniunea Europeană și dacă el se duce în Europa va fi arestat, va trebui să stea 15 ani în închisoare. Acum el se duce liber la Moscova. Moscova îl acceptă, chiar dacă a furat un miliard de dolari, îl acceptă, nu trebuie să stea în închisoare și desigur că acum el se pronunță pentru integrarea sau pentru intrarea în componența Rusiei. Asta el nu spune, dar aproape că se întrevede această intenție a lui.

Deci e vorba de niște interese personale ale politicienilor și cetățenii Republicii Moldova ar trebui totuși să se întrebe: de ce ieri Dodon spunea una, azi spune alta? De ce Voronin spunea una, azi spune altceva? Și același Șor, de ce mai înainte spunea una și acum, când trebuie să facă închisoare, spune altceva și este primit cu onoruri, el și marioneta sa, e primit cu onoruri la Moscova?

Citește mai mult