Politic

Alegeri prezidențiale în Rusia // Promo-LEX: Moscova urmărește obținerea unor avantaje politice prin deschiderea secțiilor de vot în Transnistria

Organizarea alegerilor prezidențiale din Rusia în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în ciuda protestului autorităților constituționale, urmărește atingerea mai multor avantaje politice, inclusiv justificarea prezenței forțelor militare rusești în regiunea separatistă. Concluzia aparține experților de la Asociația Promo-LEX.

Radio Chișinău
Sursa: Radio Chișinău

Virginia Pîntea, reporteră, Moldova 1:

„Sub pretextul apărării drepturilor, inclusiv electorale, ale celor 250 de mii de cetățeni ruși care ar locui în regiunea transnistreană, autoritățile de la Moscova au decis să deschidă șase secții de votare la Tiraspol, Tighina, Râbnița și Grigoriopol.”

„Decizia a fost calificată drept inacceptabilă de către autoritățile Republicii Moldova, care au permis să fie deschisă doar o singură secție de votare pe teritoriul Republicii Moldova și anume la Ambasada Federației Ruse de la Chișinău.”

„Nu este pentru prima dată când Federația Rusă sfidează poziția Chișinăului. De exemplu, la precedentele alegeri prezidențiale din Rusia din 2018, au fost deschise 24 de secții de votare în raioanele din estul Republicii Moldova. Iar la urne s-au prezentat aproape 74 de mii de alegători.”

„Este de menționat că diplomația rusă afirmă că dreptul la vot este unul inalienabil, totuși aceasta nu a condamnat niciodată acțiunile ilegale ale administrației separatiste de la Tiraspol de a împiedica desfășurarea scrutinelor organizate de Chișinău.”

„Asociația Promo-LEX subliniază că retorica Moscovei precum că ar vrea să apere drepturile și interesele cetățenilor ruși din regiunea transnistreană este manipulatoare și cinică, întrucât aceasta se eschivează de responsabilitate atunci când structurile separatiste, controlate de Kremlin, încalcă drepturile omului, inclusiv ale cetățenilor ruși din regiune. Moscova declară de fiecare dată că e o problemă internă.”

„Menționăm că din 2004 și până în prezent, CEDO a găsit Federația Rusă responsabilă de abuzuri și violări ale drepturilor omului în 52 de hotărâri.”

Mihaela Șerpi, expertă în Drepturile Omului, Promo-LEX:

„Moscova urmărește să obțină niște avantaje politice, în principal să legitimeze ideea că populația regiunii este una temeinic rusească, că susține cu înverșunare actuala administrație de la Kremlin și, prin urmare, își dorește să facă parte din Federația Rusă. Chiar la alegerile prezidențiale din 2018, liderul regiunii transnistrene susținea că aceste alegeri organizate în regiunea transnistreană pot fi considerate niște mici referendumuri. Aceste idei fac parte din strategia revizionistă a Federației Ruse în raport cu țările vecine mai mici și, astfel, prin legitimarea acestor idei, chiar se poate ajunge la anexarea unor teritorii, totul sub eticheta aparent acceptabilă a respectării drepturilor omului și intereselor etnicilor ruși din aceste regiuni”.

Biroul Politici de Reintegrare (BPR) a recomandat jurnaliștilor locali și internaționali să se abțină de la deplasări în regiunea transnistreană pentru a reflecta alegerile prezidențiale din Rusia.

BPR a subliniat că, din considerente obiective, instituțiile de drept ale Republicii Moldova nu pot oferi garanții de securitate și de menținere a ordinii publice în regiune. Iar fără pretinsele acreditări solicitate ilegal de structurile nerecunoscute de la Tiraspol, jurnaliștii riscă să fie reținuți, privați ilegal de libertate, declarați indezirabili în perimetrul regiunii sau să le fie confiscate echipamentele.

Citește mai mult