Regional

Educație de calitate pentru fiecare copil: Un liceu din Soroca, inclus în programul „Școala model”

35 de instituții de învățământ din Republica Moldova vor fi modernizate în acest an prin intermediul programului „Școala model". Elevii urmează să beneficieze de condiții de educație de calitate prin implementarea tehnologiilor noi. Una dintre aceste instituții este și Liceul Teoretic „Petru Rareș” din municipiul Soroca, unde-și fac studiile elevi din cinci localități.

Liceul a fost renovat în cadrul proiectului „Reforma Învățământului în Moldova" cu sprijinul Băncii Mondiale, care a oferit 15 milioane de lei. A fost schimbat acoperișul clădirii și au fost renovate rețelele de apă și canalizare. Aici vin la studii copii din patru sate din raionul Soroca și dintr-un sat din raionul Florești.

„Vin din localitatea Parcani și în fiecare dimineață parcurg drumul de 20 de kilometri spre școală și acasă. Pentru mine motivul pentru care fac acest lucru este calitatea studiilor de care am parte în această școală, începând de la mobilierul școlar până la profesori”;

„Este o instituție modernă care respectă cele mai înalte standarde, iar asta mă motivează zilnic să vin la aceasta școală în ciuda dificultăților legate de transport, de timpul de trezire. Avem tehnică performantă precum table interactive, laboratoare bine dotate”, au mărturisit elevii.

În aceste condiții își fac studiile în jur de o mie de elevi. Odată cu noul regulament adoptat de Ministerul Educației de a transporta gratuit copiii din sate, numărul doritorilor de a veni la liceul din Soroca este în creștere.

„Este binevenit proiectul că ar putea copiii și de la 2 kilometri să fie transportați la o instituție de învățământ care are o ofertă educațională mai mare, pentru că foarte mulți dintre copiii care ar dori să vină chiar și pentru activitățile extracurriculare, pentru cercurile de interese, nu-și pot permite acest lucru. În acest context, un transport organizat le-ar oferi posibilitatea să acceseze și ei educație de calitate”, a declarat Cristina Prisăcari, directorul Liceului Teoretic „Petru Rareș”.

Pentru cele 35 de școli model, urmează a fi procurate 70 de autobuze școlare care să asigure transportarea elevilor. Obiectivul proiectului „Rețeaua Școlilor Model", este de a asigura accesul la educație de calitate pentru elevii din mediul rural.

Citește mai mult