Social

Maraton IT pentru Combaterea Singurătății: Tinerii din țară au creat aplicații destinate persoanelor în etate

Republica Moldova se confruntă cu un proces continuu de îmbătrânire a populației, iar persoanele de vârsta a treia resimt un sentiment de singurătate. Peste 40 de tineri au participat la un maraton și au creat mai multe aplicații destinate persoanelor în etate. Cea mai bună aplicație a fost premiată cu 15 mii de dolari, bani care au fost oferiți pentru implementarea soluției, iar, ulterior, urmează să fie accesibilă pentru toți vârstnicii din țară.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Locul întâi a fost obținut de către Cristian Crețu împreună cu echipa sa de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Aceștia au prezentat o aplicație de informare pentru persoanele de vârsta a treia, care urmează să fie implementată. Accesând platforma, beneficiarii pot afla știri, dar și informații despre unele servicii sociale.

„Noi am realizat o aplicație care ar ajuta oamenii vârstnici să aibă acces la mai multă informație, în special am pus accent pe știri, adică facilitatea obținerii știrilor. Noi ne-am străduit să le facem cât mai accesibile”, a precizat Cristian Crețu.

În total, au participat zece echipe, toate au prezentat câte un proiect pentru persoanele de vârsta a treia.

„Persoanele în vârstă nu au destule cunoștințe sau nu au destule performanțe mobile ca să poată vedea informația. Noi facem legătura dintre cele două părți, deci faci o postare pe instagram și fotografiile se duc la bunica pe messenger prin mesaj”;

„Ei pot să intre în aplicație sau să creeze și să se alăture la anumite mitinguri pe diferite teme. Noi planificăm să dezvoltăm această tehnologie ca să fie mai multe mitinguri pe diferite teme și să fie dezvoltat nu numai în Chișinău, dar și în anumite localități”, au relatat participanții.

Beneficiari vor fi toate persoanele care au vârsta de peste 60 de ani din Republica Moldova.

„Platformele acestea sunt foarte binevenite, o să aducă beneficii pentru oamenii în etate. Cea mai mare bucurie este că tinerii nu uită de oamenii în etate și se implică”, a menționat Ilie Gore, beneficiar.

Scopul maratonului este de a sprijini persoanele vârstnice, inclusiv refugiații. Potrivit indicelui de îmbătrânire activă al Republicii Moldova, mai puțin de o treime din persoanele cu vârsta de peste 55 de ani este capabilă și are oportunități pentru o viață activă și sănătoasă.

„Suntem într-un hackathon care a reunit peste 40 de tineri din sectorul IT, specialiști, profesioniști în domeniul respectiv, pentru a gândi o soluție inovativă care să susțină vârstnici singuratici, vârstnici cu diferite probleme de sănătate, vârstnici care au rudele peste hotare și alte categorii vulnerabile”, a relatat Aliona Cristei, expert de programe.

Evenimentul este susținut de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în țara noastră și finanțat de Guvernul Marii Britanii.

Citește mai mult