Experți, despre avantaje și riscuri în cazul organizării alegerilor prezidențiale într-o zi cu referendumul privind integrarea europeană
Republica Moldova va avea o poziție mai puternică în fața Bruxelles-ului în procesul de negocieri, în cazul în care referendumul privind integrarea europeană va trece. De această părere sunt unii experți, care susțin că acest exercițiu este mai degrabă unul de importanță națională decât politică. De cealaltă parte, potrivit Asociației Promo-LEX, unul dintre riscurile organizării alegerilor prezidențiale într-o zi cu referendumul ar fi lipsa echității între concurenții electorali care vor participa doar la unul din cele două scrutine.
„Mai degrabă putem spune că vom avea o poziție mai puternică în fața Bruxelles-ului atunci când negociem. Ni s-ar da mai ușor anumite fonduri care se debursează în procesul de pre-aderare, dar și faptul că mai multe partide europene vor înțelege că au parteneri aici care promovează integrarea europeană. Vorbim despre Partidul Popular European ALDE care susține organizarea referendumului. Este un exercițiu de confirmare a cursului statului, aș spune că este unul de importanță națională, mai mult decât una politică”, a opinat Andrei Curăraru, expert în politică și alegeri.
Iar jurista Mihaela Duca, de la Promo-LEX, susține că din experința anului 2019, când au avut loc alegeri parlamentare împreună cu referendumul republican consultativ, au fost identificate mai multe riscuri. Unul dintre acestea ar fi un volum mult mai mare de lucru pentru funcționarii electorali. De asemenea, există riscul de a fi create condiții inechitabile între concurenții care se vor înregistra doar pentru prezidențiale și cei care vor participa atât la scrutinul prezidențial, cât și la referendum.
„De exemplu, asta ar putea duce la faptul că vor fi acordați timpi de antenă dublu pentru persoanele sau acei participanți, candidați la alegeri, care se vor înregistra în ambele ipostaze. Ar mai putea exista riscul sau mai degrabă o provocare în a dispune de două conturi de fond electoral pentru același partid sau bloc electoral care se va antrena în ambele scrutine, iar aceasta va presupune dublarea eforturilor și resurselor organelor electorale”, a menționat Mihaela Duca.
Jurista de la Promo-LEX este de părere că desfășurarea alegerilor prezidențiale într-o zi cu referendumul va duce la economisirea considerabilă a mijloacelor financiare necesare pentru organizare.
Amintim că ideea organizării plebiscitului a fost criticată anterior de opoziția pro-rusă, care a anunțat că își va îndemna susținătorii să-l boicoteze. Alte partide extra-parlamentare au spus că sprijină, de principiu, desfășurarea referendumului, dar nu neapărat suprapunerea acestuia cu alegerile prezidențiale.
Ca referendumul să fie declarat valabil, la urne trebuie să se prezinte nu mai puțin de o treime dintre alegători.