Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Ion Sula: Prin votul nostru la europarlamentare vom aprecia sprijinul forțelor politice care susțin parcursul european al R.Moldova

Extinderea Uniunii Europene depinde și de rezultatul alegerilor europarlamentare, care marchează și parcursul european al Republicii Moldova. Din acest motiv acest scrutin este foarte important, iar în luna iunie, atunci când vor avea loc alegerile europarlamentare, îndemn cetățenii din Republica Moldova care dețin cetățenia română să participe la acest exercițiu și să dea dovadă de apreciere și sprijin pentru familiile politice europene care au susținut țara noastră în acest parcurs. Sugestia îi aparține președintelui Partidului Social Democrat European (PSDE), Ion Sula și a fost făcută în emisiunea „ÎN CONTEXT”.

Radu Osipov: Continuăm „ÎN CONTEXT”. Ion Sula, președintele PSDE, este în platoul Moldova 1. Ați participat la acele consultări de la Președinție? Până la urmă, partidul are o părere finală ce va face la acest referendum?

Ion Sula: Da, PSDE a participat la consultările cu doamna președinte și aici aș vrea să fim consecvenți în declarațiile noastre. La etapa respectivă, am pus în discuție inclusiv organizarea referendumului și cel mai mult ne-am axat pe riscurile care pot apărea în cazul neorganizării corecte sau bine argumentate a acestui referendum. Pentru că Partidul Social Democrat European, prin definiție și statutar, este un partid proeuropean, un partid care face parte din marea familie politică social-democrată din Uniunea Europeană. Și noi ne dorim ca acest deziderat să fie o misiune națională și, într-adevăr, Republica Moldova să fie integrată în marea familie europeană. Și am menționat riscurile și unele din ele erau legate de războiul hibrid, care există astăzi în Republica Moldova. Și doi, despre organizarea forțelor ostile sau a celor care sunt departe de ideea de a ne integra în Uniunea Europeană sau eurosceptici.

Radu Osipov: Considerați că în acest referendum există pericolul ca Rusia să se implice în scrutin, în organizarea referendumului și să nu treacă sau să nu existe o majoritate clară sau care ar fi mai exact riscurile și pericolul?

Ion Sula: Asta și am vrut să menționăm. Pentru că anume aceste forțe, forțele proestice sau cele care nu-și doresc ca Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană, astăzi sunt mai bine organizate și noi vedem că dânșii fac tot posibilul ca să aducă informații eronate sau greșite către cetățenii Republicii Moldova.

Dar să revenim la întrebarea dumneavoastră: care este poziția PSDE, vreau să menționez că, odată ce a fost lansată această idee, chiar dacă este la limita cadrului legal, noi o să susținem acest referendum. Și chiar am venit cu propunerea către organizatori ca să fie organizat fie un consiliu, fie un comitet organizatoric, în așa fel ca să participe cât mai mulți actori. Și aici mă refer atât la clasa politică, cât și la mediul academic, la mass-media, la alte structuri neguvernamentale. În așa fel ca să putem să mergem în fața cetățenilor, să le explicăm de ce este nevoie ca acest referendum să fie validat.

Pentru că noi înțelegem că ultimele trei scrutine, cetățenii din Republica Moldova au votat pentru partide proeuropene, practic 2/3, dacă ne referim și la alegerile prezidențiale, și la alegerile parlamentare, și, mai nou, la ultimele alegeri locale, vedem că cetățenii au votat pentru partide proeuropene. Dar odată ce actuala guvernare își dorește ca prin acest referendum să fie consfințit în Constituția Republicii Moldova că parcursul în Uniunea Europeană sau parcursul european este ireversibil, sigur că Partidul Social Democrat European, împreună cu primarii, cu consilierii locali, împreună cu consilierii raionali, cu membrii partidului, vor merge în teritoriu și vor explica cetățenilor de ce este nevoie ca astăzi Republica Moldova să meargă pe acest parcurs.

Și aici unul din cele mai importante elemente este că cetățenii din Republica Moldova își doresc securitate, în primul rând, pace. Vedem ce se întâmplă la hotarul Republicii Moldova și atunci când se vorbea și anterior de tancurile rusești în Federația Rusă, noi vedem că astăzi se încearcă să se manipuleze inclusiv în Republica Moldova. Mai departe mergem legat de bunăstarea cetățenilor, de situația economică, situația politică, pentru că noi cu toții ne dorim ca Republica Moldova să fie un stat modern, un stat unde să fie respectate valorile europene, drepturile cetățenilor și cel mai important să putem să ne dezvoltăm și să asigurăm un trai decent aici, la noi acasă.

Radu Osipov: Un asemenea exercițiu a avut loc și în România înainte de aderare. Pentru România drumul a ținut mai mult timp pentru că nu exista această amenințare a războiului atunci. Dumneavoastră și Partidul Social Democrat European aveți o cooperare strânsă cu PSD-ul din România, ați discutat și cu cei de la PSD, care dețin guvernarea în acest moment la București, împreună cu PNL-ul. Cum văd ei oportunitatea politică și cât de sigur este acest parcurs european pentru Republica Moldova? Și aș vrea să vă întreb dacă intenția de fapt a PSD-ului din România a fost să aibă un partid în oglindă sau un partener?

Ion Sula: Într-adevăr, avem o comunicare și nu numai comunicare, cu Partidul Social Democrat din România, suntem parteneri. Așa cum am menționat anterior, Partidul Social Democrat European face parte din marea familie social-democrată europeană a PES-ului și atunci când s-a propus, odată cu resetarea sau odată cu redenumirea Partidului Democrat, care astăzi Partidul Social Democrat European este succesor de drepturi cu sigla „trei trandafiri”, ne-am propus să creăm în Republica Moldova o stângă autentică europeană. Pentru că deseori și încă astăzi în Republica Moldova, cetățenii, când aud de stânga, se asociază cu pro-estul, cu pro-Kremlinul sau cu pro-Rusia.

De aceea astăzi Partidul Social Democrat din România ne susține. Avem un parteneriat destul de bun și clar. Și lucrul ăsta cetățenii deja îl văd și, dacă ne referim la suportul pe care îl dă România Republicii Moldova, vedem că unul din partenerii de bază ai Republicii Moldova este România. Și astăzi sustenabilitatea Republicii Moldova se datorează în mare parte acestui proces.

Noi chiar luăm și multe exemple legate de activitatea din România, inclusiv activitatea politică, și ne dorim în continuare ca, aici, în Republica Moldova, să dezvoltăm acest pol proeuropean de stânga.

Radu Osipov: Au fost unele zvonuri că PSD ar putea comasa cu alte partide din Republica Moldova. Ce planuri aveți și veți păstra până la urmă identitatea partidului sau pur și simplu au fost zvonuri?

Ion Sula: Nu negăm faptul că au fost anumite discuții sau un anumit dialog. Este și firesc ca orice partid politic să aibă discuții și cu alte partide. Astăzi, Partidul Social Democrat European își are propria agendă, se conduce strict de prevederile statutare și în continuare o să mergem pe ideea de a reveni. Astăzi noi suntem la guvernarea locală. După alegerile locale, Partidul Social Democrat Europeană este reprezentat de 103 primari. Suntem în unele raioane la conducerea consiliilor raionale. Ne propunem să continuăm această idee și să revenim în continuare la guvernare și, împreună, să punem umărul la dezvoltarea Republicii Moldova.

Radu Osipov: Vreau să vă întreb și despre reformarea PSD-lui, pentru că, de fapt, reformarea Partidului Democrat transformat în PSDE a fost, iată, acest rebranding. Totuși, observăm că rezultatele de la alegerile locale de la finalul anului demonstrează că partidul și-a păstrat structurile grăsuț, dar în ce a constat până la urmă reformarea, ați reușit, să spunem așa, să faceți deoligarhizarea în partid, pentru că e popular acest termen astăzi și este inclus în acele condiții ale Uniunii Europene?

Ion Sula: În primul rând, vreau să menționez că principala resursă a Partidului Social Democrat European este resursa umană. Pe parcursul istoricului, partidul a demonstrat că atât la nivel local de nivelul unu, doi, cât și la nivel central și atunci când a fost la guvernare, Partidul Social Democrat a demonstrat că poate gestiona foarte bine resursele administrative și să aducă plusvaloare în toate domeniile pe care le-a condus. Și aici chiar vreau să aduc aprecieri primarilor noștri, președinților de raioane, ex-miniștrilor, șefilor de agenții care au contribuit pe parcursul timpului la dezvoltarea țării. Și ne amintim foarte bine de programele care au fost puse și implementate în Republica Moldova, atunci când s-au aflat exponenții noștri la guvernare. Și astăzi, cetățenii din Republica Moldova, la nivel comparativ, recunosc acest lucru. Și, de obicei, ne conducem pe ideea că nu trebuie să vii la guvernare ca să te înveți a conduce țara, dar trebuie să vii la guvernare ca să faci față tuturor provocărilor. Pentru că ăsta și este rolul celor care ajung să conducă țara și sunt sigur că Partidul Social Democrat European are acest potențial și în continuare va putea să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova.

Radu Osipov: Adică nu renunțați la tot ce a însemnat Partidul Democrat.

Ion Sula: Aici trebuie să recunoaștem că oricine face anumite greșeli. O parte din greșeli noi ni le-am asumat. Dar astăzi trebuie să recunoaștem că Partidul Social Democrat European are una din cele mai bune infrastructuri politice la nivel de țară și este unicul partid care are un plan bine conturat, un plan de dezvoltare a țării și suntem gata, chiar și dacă suntem astăzi în opoziție la nivel central, să punem umărul la dezvoltarea Republicii Moldova.

Radu Osipov: Pe final vreau să vă întreb despre alegerile europene, pentru că și cetățenii Republicii Moldova cu dublă cetățenie pot vota la aceste alegeri și ele contează pentru parcursul european al Republicii Moldova, mai ales că acest proiect pe care l-a anunțat Bruxelles-ul, extinderea Uniunii, este foarte ambițios și unii comentatori spun că există pericolul ca în cazul în care dreapta radicală ar avea o majoritate în Parlamentul European să fie oprită extinderea Uniunii.

Ion Sula: Aici vreau să menționez două aspecte. În primul rând, marile familii politice proeuropene - și aici mă refer atât la PES, cât și la PPM - sunt partenerii Republicii Moldova, cei care pe parcursul timpului au dat dovadă și ne-au susținut. Recent, m-am întors de la Congresul PES, unde a fost propus și votat manifestul pentru alegerile europarlamentare, în acest manifest Republica Moldova se regăsește în planul de extindere. Și important este că în luna iunie, atunci când vor avea loc alegerile europarlamentare, cetățenii din Republica Moldova care dețin cetățenie română să dăm dovadă și noi de suport pentru aceste familii politice. Cunoaștem că la alegerile europarlamentare va fi o listă comună creată atât din membrii PSD-ului, cât și PNL-ului. Și chiar încurajez și îndemn cetățenii Republicii Moldova să fie alături la acest scrutin destul de important, pentru că nouă de multe ori ne place să apreciem când cineva ne susține, ne ajută, dar și noi trebuie să întoarcem cu aceeași monedă suportul nostru. După mine, acesta va fi un exercițiu foarte important unde cetățenii Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de această apreciere.

Citește mai mult