Cultură

Ansamblul „Joc” concertează în mai multe localități din țară și se pregătește de turneul în Polonia

Concerte cu săli arhipline la început de an prin localitățile Republicii Moldova, speranța la o relansare pe arena internațională și aceeași pasiune, bucurie, trăire a dansatorilor. Ansamblul academic de dansuri populare „Joc”, care poartă un nou nume de brand - „Baletul Național Joc” - a susținut un spectacol extraordinar pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Cu o săptămână înainte de evenimente, toate biletele erau vândute.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Expresivitatea, ritmul, pasiunea, virtuozitatea dansatorilor, autenticitatea perlelor folclorice erau aplaudate de spectatorii, aflați pe aceeași undă de trăire a dansului strămoșesc.

„Joc, Hai la Joc, sănătate, busuioc!”;

„Este spiritul neamului nostru, au coregrafie, orchestrație, muzică, prestație, ținută, școală, sunt absolut inedite și în lume n-au egal.”;

„O mândrie a țării noastre, este cunoscut peste hotare, avem ceva ca o comoară.”

„Un element de patrimoniu cultural național, Baletul Național „Joc” iată are un concert.”

Spectacolul coregrafic de la Chișinău a fost anticipat de concerte la Bălți, Cahul și alte localități.

„De cinci ani de când sunt director încă o asemenea activitate intensă nu am avut. Mai multe spectacole în teritoriu în cadrul proiectului Guvernului „Târgul Colindătorilor”. Pentru „Joc” chiar este un moment de relansare. Avem o echipă tânără”, spune conducătorul ansamblului.

„Pentru mine este o mare onoare să fac parte din marea familie „Joc”. Fiecare concert pentru noi este un amalgam de emoții, suntem încântați să revenim în scenă”, spune dansatoarea Nicoleta Suhari.

„Joc-ul într-adevăr e o dragoste sufletească, în al doilea rând, o responsabilitate, ceea ce ține de dansurile strămoșilor noștri, frumosul țării noastre, patrimoniul nostru imaterial în dans, în muzică, în costume”, menționează artistul emerit Dumitru Bălțătescu, dansator în ansamblul „Joc”.

„În spatele nostru nu este doar cultura locala, este o cultură de talie mondială. Avem o mare responsabilitate de a duce asta corect, frumos”, spune dansatorul Ștefan Isac.

„De fiecare dată când ieșim în scenă prezentăm tot ce avem mai frumos”, spune dansatoarea Diana Sănduță.

2023 va fi pentru „Joc” și anul relansării pe arena internațională.

„În sfârșit, vom avea un mare turneu în Polonia, la începutul lunii martie. Ne relansăm pe arena internațională ceea ce o merita Joc-ul”, menționează directoarea ansamblului, Aliona Baroncea.

Ansamblul național academic de dansuri populare „Joc” a fost fondat în 1945. De-a lungul deceniilor, a fost cartea de vizită a culturii Republicii Moldova, a cules aplauze în majoritatea țărilor lumii.

Citește mai mult