Regional

Secția de terapie intensivă și reanimare din Soroca va avea un tomograf unic printre instituțiile medicale regionale de la noi

Primul și unicul tomograf computerizat într-o instituție medicală regională din țară va activa la Spitalul raional din Soroca, în cadrul Secției de terapie intensivă și reanimare. Aceasta a fost inaugurată astăzi și este una din cele 11 secții pe țară reparate capital și dotate cu echipamente cu suportul Băncii Mondiale.

facebook/ Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
Sursa: facebook/ Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Secția de terapie intensivă și reanimare din cadrul Spitalului raional Soroca are o capacitate de 12 paturi. Toate sălile au fost dotate cu mobilier și tehnică performantă de ultimă generație. Lucrările de reparație capitală a secției au fost efectuate timp de un an.

„Ceea ce a fost până acum au fost niște reparații adaptate și tot timpul ne străduiam cu forțe proprii să facem niște condiții cât de cât atât pentru pacienti, cât și pentru personal, acum o sa aibă niște condiții care corespund unei secții de terapie intensivă contemporane, moderne și dotate cu cele mai performante aparate”, a spus Veaceslav Neamțu, medic reanimatolog.

În cadrul secției, va activa un tomograf de ultimă generație, care va permite stabilirea cu precizie înaltă a diagnosticului.

„Un aparat de ultimă generație, foarte performant, care este o verigă foarte importantă în diagnosticarea și diferențierea accidentului vascular cerebral și tratamentul pacienților care nimeresc în fereastra terapeutică de patru ore jumătate. Foarte important pentru medici, fiindcă este un utilaj care poate satisface toate cerințele specialiștilor”, a menționat medicul radiolog Veaceslav Donos.

„Așa ceva Spitalul raional Soroca nu a avut, cu atât mai mult partea de nord a republicii. Vor beneficia pacienții nu numai din Soroca, dar și din raioanele adiacente. Până acum pacienții noștri erau nevoiți să plece pentru investigații de înaltă performanță la Bălți ori Chișinău, dar acum vor fi deserviți aici, pe loc”, susține Ella Ursu, directoare a Spitalului raional Soroca.

Reparația capitală a secției a fost realizată în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19".

„Această unitate de terapie intensivă, alături de celelalte 11 astfel de unități din toată țara, va îmbunătăți modul în care sunt livrate serviciile de sănătate din Republica Moldova. Banca Mondială a fost implicată în mai multe proiecte din domeniul sănătății și acum urmează un nou proiect în sectorul sănătății, care se va axa mai mult pe serviciile de reabilitare”, a punctat Inguna Dobraja, directoare de Țară a Băncii Mondiale.

Pentru modernizarea infrastructurii spitalului și dotarea cu dispozitive medicale de înaltă performanță, Ministerul Sănătății, atât din surse proprii, cât și cu suportul partenerilor, a investit în anul 2023 suma de circa 40 de milioane de lei.

„Am procurat acest tomograf care va servi pentru toate necesitățile diagnostice nu doar pentru pacienții din raionul Soroca, deoarece acest spital își configurează un statut, prin investițiile făcute, de spital subregional. Ambulanțele vor prelua din localitățile adiacente, nu doar ale acestui raion, pacienții necesari și ei vor avea o șansă la viață”, a relevat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a subliniat că se fac investiții majore în sănătate, în pofida crizelor prin care trece țara.

„Este încă mult de muncă, economia noastă nu este atât de puternică ca sa poată genera toate resursele de care avem nevoie, ca să transformăm toate spitalele într-un an sau doi, de aceea este important sa avem prieteni, pentru că o parte din bani vine de la țările care ne sprijină, de la instituțiile internaționale cu care avem o relație foarte bună. Îmi doresc foarte mult să avem oameni sănătoși și educați, pentru că doar așa putem să construim o țară modernă, o țară cu o economie puternică, unde oamenii pot să câștige bine acasă”, a declarat șefa statului, Maia Sandu.

Anual, peste o mie de pacienți trec prin Secția de terapie intensivă și reanimare a Spitalului raional din Soroca.

facebook/ Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
Sursa: facebook/ Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
facebook/ Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
Sursa: facebook/ Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
facebook/ Ministerul Sănătății al Republicii Moldova
Sursa: facebook/ Ministerul Sănătății al Republicii Moldova

Citește mai mult