Internațional

INTERVIU // Mihai Isac: UE și NATO transmit un semnal clar: Ucraina va fi susținută cu orice preț

Prin acțiunile lor, Uniunea Europeană și NATO au transmis un semnal clar că Ucraina va fi susținută cu orice preț. Fără sprijin internațional, Ucraina ar fi forțată să încheie o „pace rusească”, ceea ce ar însemna o amânare a conflictului, după care Federația Rusă va încerca să anexeze noi teritorii, inclusiv cele din Republica Moldova. Constatarea a fost făcută pentru Moldova 1 de expertul în politică externă, Mihai Isac.

Leanca Lașco-Rață: Discutăm în continuare cu expertul în spațiul Mării Negre, Mihai Isac, care este în legătură directă cu noi. Vreau mai întâi să vă întreb despre Platforma „Ramstein”. Am văzut că au fost anunțate mai multe pachete de sprijin. Despre ce ar fi vorba, mai exact, dacă putem estima?

Mihai Isac: Formatul Ramstein este format din peste 50 de miniștri ai Apărării din statele membre NATO și statele partenere. Este un mecanism organizat pentru a sprijini cât mai eficient Ucraina în lupta sa împotriva invaziei militare ilegale a Federației Ruse. La această întrevedere au fost anunțate mai multe pachete de sprijin, inclusiv Germania a anunțat un pachet de 500 de milioane de euro, care include și 10 mii de obuze de artilerie grea. Și alte țări au mai anunțat diferite forme de ajutor către Ucraina. Finlanda a anunțat, de pildă, donarea unor nave de patrulare, precum și altor sisteme de armament. Desigur, o serie de aranjamente vor mai fi anunțate și în zilele următoare. Este un semnal clar transmis de către statele europene că Ucraina va fi susținută cu orice preț. Vedem că și Executivul comunitar a aprobat mărirea cu 5 miliarde de euro a fondului destinat sprijinirii Ucrainei până în 2027.

Desigur, toată lumea așteaptă votarea de către Congresul Reprezentanților de la Washington a pachetului de ajutor pentru Ucraina. Acest lucru urmează să se întâmple în următoarele săptămâni. Anume un astfel de format arată capacitatea Uniunii Europene și a NATO de a lucra împreună, a statelor membre din cele două organizații de a lucra împreună pentru a identifica modalități de a ajuta Ucraina. După cum bine știți, Republica Cehă a inițiat un program de a cumpăra peste 800 de mii de obuze pentru a sprijini Ucraina. Danemarca a anunțat donarea unor noi avioane F16 pentru Ucraina. Iar aceste aparate vor începe să fie folosite pe teatrul de operațiuni din Ucraina peste câteva luni, permițând Kievului să obțină supremația aeriană de care are nevoie pentru a-și elibera teritoriile ocupate de Rusia.

Leanca Lașco-Rață: Vreau să vă întreb acum, dar foarte pe scurt: dacă aceste pachete vor ajuta Ucraina să-și recapete inițiativa pe front?

Mihai Isac: Desigur, în primăvară se așteaptă ca atât Federația Rusă, cât și Ucraina să lanseze ofensive sau contraofensive. Dar în acest moment, armata ucraineană este într-un proces de reorganizare și de pregătire pentru o nouă ofensivă, iar noile pachete militare vor ajuta Ucraina să întoarcă sorții războiului din nou în favoarea sa. Desigur, nimeni nu poate oferi siguranță cu privire la rezultat, dar aceste sisteme de armament, odată ce vor ajunge în următoarele săptămâni pe frontul din Ucraina, vor face o mare diferență.

Desigur, Ucraina are nevoie în continuare de sprijinul nostru și vedem faptul că, fără un sprijin internațional, Ucraina ar fi forțată să încheie o pace în termeni rusești, o „pace rusească”. Ceea ce nu ar însemna decât o amânare a următorului conflict și peste 3-4 ani vom vedea o nouă încercare a Federației Ruse de a anexa noi teritorii, vizând inclusiv Republica Moldova.

Leanca Lașco-Rață: Vă mulțumesc tare mult pentru această discuție.

Citește mai mult