Social

Atenție la alimentele de post: Expertul avertizează asupra riscurilor ascunse din produsele pe care le consumăm

Postul Paștelui este unul dintre cele două mari posturi din an. Postul Paștelui a început, luni, 18 martie, și reprezintă o perioadă de pregătire a minții, sufletului și trupului credincioșilor pentru Învierea Domnului, sărbătorită anul acesta în data de 5 mai.

Perioada Postului Paștelui este importantă pentru credincioși, marcată de o creștere a comerțului cu produse alimentare specifice care pot înlocui cu ușurință opțiunile de proveniență animală. Totuși, trebuie să fim conștienți că ele nu sunt întotdeauna sinonime cu sănătatea. Potrivit specialiștilor există riscul ca acestea să conțină ingrediente de calitate inferioară, sau aditivi alimentari dăunători organismului.

„Consumatorii fiind în perioada postului, consumă mai mult, având în vedere necesitatea asigurării organismului cu alimente care produc energie. De aceea consumul în exces al acelui produs dăunează sănătății”, spune președintele CNPC, Sergiu Lelic.

Produsele de post sunt realizate în principal din ingrediente vegetale sau din mix-uri pe bază de soia. În situația în care etichetele de pe unele ambalaje nu furnizează informații clare despre calitatea lor, este mai înțelept să renunțăm la ele.

„Vorbim în special de dulciuri, biscuiți, în care fiind înlocuite acele grăsimi de origine animală cu cele vegetale, atunci când sunt vândute în vrac, cum vedem aici, nu putem să citim eticheta, ori bunăoară aceea ce conțin ulei de palmier, zahăr în exces, sare, de ce nu, mulți aditivi, coloranți. Dacă produsul nu conține 100% grăsimi de origine animală, nu poate fi numit cașcaval, smântână, sau brânză", declară Sergiu Lelic, atrăgând atenția asupra necesității de a fi atenți la conținutul acestor produse de post.

Este esențial să achiziționăm produse doar din locuri autorizate și certificate corespunzător, să solicităm întotdeauna bonul de casă și să-l păstrăm. Această practică nu numai că ne asigură că alimentele respectă standardele de siguranță și calitate, dar ne oferă și o dovadă în cazul în care trebuie să facem reclamații sau să returnăm produsele. În acest context, specialistul aduce recomandări utile: alegeți să optați pentru produse precum tofu, legume, fructe, nuci și semințe. În plus, este important să pregătiți bucatele în confortul propriului cămin pentru o experiență culinară sănătoasă și plăcută.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult