MAN solicită verificarea constituționalității proiectului privind reforma de asistență socială „Restart”
Mișcarea Alternativa Națională (MAN) solicită Curții Constituționale evaluarea constituționalității proiectului de lege privind reforma de asistență socială „Restart”. Aceștia consideră că noile reguli contravin grav principiilor constituționale ale Republicii Moldova, precum și angajamentelor internaționale ale țării în domeniul protecției sociale. De cealaltă parte, Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță că își va expune opinia după ce se va pronunța Înalta Curte.
„Am fost la Curtea Constituțională să solicităm verificarea principiului constituționalității și discriminării față de cetățeni și față de toți cei care au fost vizați de programul ”Restart”, în primul rând pentru cei care locuiesc în Chișinău și în Găgăuzia”, a declarat Gaik Vartanean, deputat neafiliat.
Șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, a declarat că nu au avut discuții productive. Bolocan spune că deși Ministerul Muncii a anunțat ieri despre noi soluții pentru a ajuta asistenții personali din Chișinău, intenția de bază este pedepsirea autorităților din Chișinău și Găgăuzia.
„Discuțiile noastre cu ministerul sunt identice cu discuțiile ministerelor și cu toți celiați. Nu am avut nicio discuție constructivă în ultima perioadă cu referire la acest subiect. În ceea ce privește învinuirile ministerului că noi nu am participa la dezbateri, noi am venit cu anumite sugestii, credeți-mă că au fost mai multe runde, au fost mai multe sugestii din partea noastră și de fiecare dată poziția ministrului era incertă”, a menționat Vladimir Bolocan, șeful Direcției asistență medicală și socială.
Contactați de Moldova 1 pentru o reacție, reprezentanții Ministerului Muncii au declarat că deputatul și-a exercitat dreptul de a contesta la Curtea Constituțională, iar cu o reacție vor veni după ce se va pronunța Înalta Curte.
Ieri, ministrul Alexei Buzu a declarat că asistenții personali din municipiul Chișinău care au fost anterior demiși și le-au fost tăiate salariile vor fi reangajați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Este vorba de aproximativ 1200 de asistenți personali. Banii pentru plata salariilor asistenților personali urmează să fie alocați din Fondul de rezervă, dar, deocamdată, nu se cunoaște suma exactă.