Internațional

UE organizează primul Summit al Energiei Nucleare, pledând pentru sprijinirea producției nucleare

La Bruxelles are loc primul Summit al Energiei Nucleare. Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană vor astfel să dea un nou impuls producției de energie nucleară aflată în declin după catastrofa de la Fukushima din 2011. Potrivit unei declarații comune, liderii europeni sunt determinați să acorde mai multe resurse pentru dezvoltarea acestui sector.

O declarație adoptată în cadrul evenimentului, statele blocului comunitar se angajează să sporească finanțarea pentru consolidarea reactoarelor vechi, dar și să construiască altele noi, inclusiv să dezvolte sistemul de reactoare modulare mici pe care România le-ar putea instala în premieră în Europa. Toate pentru a asigura independența energetică a blocului comunitar.

„Știm că energia nucleară este o sursă care ne poate ajuta. Pe de o parte, să abordăm criza climatică și, pe de altă parte, ne poate ajuta să ne construim strategia și autonomia”, specifică președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Este o luptă în care trebuie să folosim toate sursele de energie disponibile fără CO2 pentru provocarea comună, care este decarbonizarea matricelor noastre energetice cât mai curând posibil”, declară directorul Agenției Internaționale de Energie Atomică, Rafael Mariano.

După invazia rusă în Ucraina, dar și din necesitățile stringente de a reduce emisiile de gaze, producția de energie din surse nucleare a revenit în atenția statelor lumii, în special a celor europene. Numai pe parcursul anului trecut, instituțiile europene, inclusiv Consiliul și Parlamentul European au trecut legi care oferă mai multe avantaje investițIilor din acest domeniu.

„Când e vorba de încălzirea globală, nu putem irosi timpul în zadar. Provocarea cu care ne confruntăm este enormă. Copiii au nevoie de cantități vaste, sigure și fiabile de energie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Va fi nevoie de o perspectivă clară pentru o dezvoltare durabilă", mărturisește prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo.

„Putem să ne electrificăm mobilitatea, dar dacă electricitatea este produsă cu combustibil fosil, este o mișcare stupidă. Poți decide să faci un pas mare către o mai mare electrificare, dar dacă depinzi în totalitate de regiuni complicate pentru a-ți produce propria electricitate, ar putea fi o mișcare complicată. Pentru mine soluția se bazează pe trei elemente cheie - eficiență, inovație și energie regenerabilă”, declară președintele Franței, Emmanuel Macron.

Summitul nuclear are loc în urma includerii istorice a energiei nucleare în bilanțul global convenit la Conferința ONU privind schimbările climatice de la Dubai din decembrie 2023. Atunci, a fost solicitată accelerarea implementării acesteia, alături de alte surse de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Citește mai mult