INTERVIU // Andrei Curăraru: Sistemul electronic de vot ar putea fi supus atacurilor hackerilor ruși pentru a influența rezultatele alegerilor
Republica Moldova nu își poate permite riscul ca sistemului electronic de votare să fie supus atacurilor hackerilor ruși, care ar putea să influențeze semnificativ rezultatele alegerilor, din acest motiv votul prin corespondență este cea mai bună opțiune. Opinia îi aparține lui Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate de la Organizația WatchDog, și a fost exprimată pentru Moldova 1.
Expertul susține că mecanisme similare sunt aplicate în Germania, Suedia sau Marea Britanie, țări în care votul prin corespondență poate să fie extins, după ce va fi testat în SUA și Canada.
Leanca Lașco-Rață: Discutăm în continuare cu expertul Andrei Curăraru, care este în legătură directă. Așadar, pentru început, votul prin corespondență va fi testat în Canada și Statele Unite ale Americii, țări în care votul prin corespondență este implementat și, prin urmare, moldovenii care se află acolo cunosc această procedură. Vreau să vă întreb ce rezolvă acest mecanism pentru Republica Moldova în condițiile în care participarea diasporei la alegeri în Statele Unite și Canada are o pondere semnificativ mai mică în ecuația rezultatelor?
Andrei Curăraru: Bun, ceea ce se propune este un proiect-pilot, care este o alternativă votului electronic, despre care s-a vorbit mult. Este clar că în situația de securitate în care se află Republica Moldova nu putem risca atacurile hackerilor ruși asupra sistemului electronic de votare, care ar putea să influențeze semnificativ asupra rezultatelor alegerilor. Și această alternativă este una analoagă și este un pic mai sigură decât cea propusă de votul electronic. În ultimele alegeri am văzut voturi până la 8000 din partea diasporei din SUA. Putem să anticipăm un pic creșterea acestui număr de voturi, dar nu semnificativ. Așa că fricile pe care le leagă anumiți deputați din opoziție cu participarea enormă a diasporei, cred că sunt mai puțin întemeiate. Dar ceea ce rezolvă, după mine, este acea legătură de care are nevoie diaspora noastră cu statul moldovenesc, posibilitatea relativ ușoară de a vota, fără cheltuieli de sute sau chiar mii de dolari pentru a călători, de exemplu, la Washington, pentru a-ți exprima votul. Reprezintă o modalitate de a-i face pe oameni să se gândească mai mult la Republica Moldova, de ce nu?, la returnare sau chiar la investiții în economia noastră.
Leanca Lașco-Rață: Vorbeați mai devreme despre securitatea acestui mecanism. În nota informativă se spune că documentele pot fi urmărite electronic. Dacă, desigur, va trece legea în Parlament, sunt necesare și sisteme informaționale securizate. Cât de mari, totuși, sunt aceste riscuri și dacă pot pune în pericol credibilitatea alegerilor?
Andrei Curăraru: Nu am văzut îndeaproape proiectul, trebuie să vedem și instrucțiunea care va fi la acest sistem electronic. Avem două elemente, după mine, importante. Unul este înregistrarea prealabilă care poate avea loc de la anunțarea alegerilor până la 45 de zile până la scrutin. Și al doilea element, acest tracking, această urmărire electronică, cred că se va face iarăși după modelul american, adică în baza unor coduri de bară care sunt aplicate pe plic și poate fi urmărită printr-un sistem similar cu serviciile poștale de la noi care deja o permit.
Trebuie să înțelegem că până la urmă este un sistem destul de securizat. Nu este la fel de securizat ca, de exemplu, sistemele care implică blockchain-ul sau alte elemente inovatoare, dar în situația creată este cea mai bună opțiune.
Leanca Lașco-Rață: Ce ați recomanda autorităților? Ar putea fi extins acest mecanism de vot prin poștă sau geografic și poate pentru alte scrutine?
Andrei Curăraru: Știm că mecanisme similare au loc, spre exemplu, pe continentul european în Germania și Suedia, de asemenea, în Marea Britanie. Acestea ar putea să fie locurile unde acest pilot poate să fie extins. Dar în primul rând trebuie să vedem cum funcționează el în SUA și în Canada. Care sunt posibilitățile de utilizare? Va fi acest vot bine primit de diasporă, vor utiliza masiv cetățenii noștri această modalitate de vot? Și în baza acestor rezultate să fie extins, să fie și mai facil pentru toți să voteze în alegerile noastre.