Internațional

Josep Borrell: Un ipotetic război al Rusiei împotriva țărilor blocului comunitar „nu este iminent”

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat joi că un ipotetic război al Rusiei împotriva țărilor blocului comunitar „nu este iminent” și a cerut să se înceteze exagerările pe acest subiect, transmite agenția EFE.

„Îndemnul către europeni de a fi conștienți de provocările cu care se confruntă este bun, dar nici nu trebuie să exagerăm. Războiul nu este iminent. Aud unele voci care spun că războiul este iminent. Războiul nu este iminent”, a subliniat Borrell la sosirea la summitul liderilor europeni care se desfășoară la Bruxelles, potrivit Agerpres.

„Noi doar sprijinim Ucraina și trebuie să ne pregătim pentru viitor, să ne creștem capacitățile de apărare, sporind capacitatea industriei noastre de apărare, dar să nu speriem inutil populația. Războiul nu este iminent”, a insistat șeful diplomației europene.

Ceea ce însă într-adevăr este „iminent”, a continuat el, este necesitatea de a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia.

„Nu este vorba despre a merge să murim în Donbas. Este vorba despre a sprijini ucrainenii să nu fie asasinați în Donbas sau să nu fie asasinați la Kiev când sunt bombardați”, a indicat Borrell, susținând că, în timp ce trăiesc în pace și susțin Ucraina, europenii „nu sunt parte a acestui război”.

El a amintit că, în perioada care s-a scurs de când Rusia a atacat Ucraina în februarie 2022, UE a oferit Ucrainei o asistență militară ce însumează până în prezent 31 de miliarde de euro, iar anul acesta îi va oferi încă 20 de miliarde.

Borrell s-a declarat în plus încrezător că la summitul început joi liderii europeni vor susține propunerea sa ca veniturile rezultate din activele rusești înghețate în UE să fie folosite pentru achiziția de arme destinate Ucrainei și susținerea industriei de apărare a acesteia.

Cât despre eșecul UE de a furniza Ucrainei acel un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut că îi vor fi livrate în termen de un an, Borrell a precizat că totuși jumătate din această cantitate, respectiv circa 500.000, a fost onorată.

„Dacă luăm în calcul și exporturile, relațiile comerciale, industria europeană a produs pentru apărarea Ucrainei circa 400.000 (de obuze) în plus. Dar trebuie să continuăm, pentru că nu ar fi suficiente nici două milioane” de obuze pe an în acest război caracterizat printr-un mare consum de muniții.

Citește mai mult