Politic

Guvernatorul Găgăuziei lansează critici în adresa Guvernului. Reacția Executivului: „Sunt falsuri”

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, vine cu acuzații în adresa Guvernului. Aceasta susține că banii oferiți de partenerii externi Republicii Moldova nu sunt gestionați transparent. De asemenea, în cadrul emisiunii „Scanner” de la Moldova 1, Vlah afirmă că are acces la unele proiecte doar înaintea ședințelor Executivului.

TRM.MD
Sursa: TRM.MD

Reprezentanții Guvernului califică ambele declarații drept un fals. Potrivit lor, donațiile partenerilor externi nu vin în bugetul de stat, dar sunt oferite ONG-urilor, iar hotărârile de Guvern sunt publicate cu o săptămână înainte de ședință.

„-Astăzi țara noastră supraviețuiește doar pentru că avem un mare sprijin financiar oferit de Uniunea Europeană. Noi primim un -mare ajutor financiar. Noi avem un deficit de buget. Dar, din păcate, nu cunoaștem cum sunt repartizați banii europeni. Nu înțelegem unde sunt granturile.

-Sunteți membru al Cabinetului de Miniștri?

-Da, dar vă imaginați că atât de transparent lucrează Guvernul nostru încât eu, în calitate de membru al Cabinetului de miniștri, bașcan al regiunii găgăuze și nu cunosc.

-Asta la ședințe nu se discută?

-Nu se discută din păcate.

-Dar cum se întâmplă?

-Acum este sfârșitul lunii noiembrie, dar eu nu știu care este bugetul pentru anul 2023. Membrii Guvernului în birouri aceste subiecte nu le pun în discuție”, a declarat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul emisiunii „Scaner” de la Moldova 1.

Solicitată de Moldova 1, purtătoarea de cuvânt a premierului Natalia Gavrilița, Anastasia Taburceanu a declarat că acuzațiile aduse de Vlah sunt nefondate.

„Suportul care vine din partea donatorilor externi nu vine în bugetul de stat. Banii nu vin în gestiunea Guvernului. Este regretabil faptul că nu este consultată în prealabil despre subiecte precum Hotărâri de Guvern sau bugete. Toate hotărârile sunt publicate cu o săptămână înainte de ședința de Guvern. Sunt consultate înainte în ședințele secretarilor de stat. La acele consultări participă și un reprezentant al doamnei Vlah”, a declarat Anastasia Taburceanu.

Anterior, conducerea de la Comrat a criticat Executivul de la Chișinău că nu examinează propunerile bașcanului Irina Vlah, deși legislația prevede că toate inițiativele trebuie adresate ministerelor, iar acestea sunt examinate ulterior la ședințele secretarilor de stat, după care la ședința Cabinetului de miniștri.

Citește mai mult