Politic

INTERVIU // Cristina Prună: România își dorește ca R.Moldova să fie cât mai repede în Uniunea Europeană

Avansarea în ceea ce privește aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este un semnal bun și aceasta se vede atât de la București, cât și de la Bruxelles, dar procesul presupune și implementarea reformelor. Constatarea aparține vicepreședintei Camerei Deputaților din Parlamentul român, Cristina Prună, și a fost făcută pentru Moldova 1. Cristina Prună a mai declarat că România își dorește ca Republica Moldova să fie cât mai repede în Uniunea Europeană și se va face tot posibilul, astfel încât țara noastră să fie pe agenda europeană și să beneficieze de programe și resurse financiare din bugetul UE.

Leanca Lașco-Rață: Ce face lumea politică românească pentru Republica Moldova, dar și cum se vede parcursul nostru european la București, despre aceste subiecte discutăm în continuare cu membra Camerei Deputaților din Parlamentul României, Cristina Prună, care este prezentă în platoul Moldova 1. Bună ziua și bine ați venit. O întrebare mai întâi legată de Consiliul European, la care s-a vorbit în termeni elogioși despre Republica Moldova, dar observatorii atestă o oarecare lentoare a deciziilor care ne privesc, suntem în grafic? Cum se vede parcursul nostru european în aceste condiții?

Cristina Prună: Cred că este un semnal bun că se fac pași înainte în ceea ce privește aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și este bine că, până la urmă, parcursul acesta european este îmbrățișat aici de cetățenii moldoveni.

Cred că aderarea la Uniunea Europeană înseamnă reforme. Am trecut și noi, în România, prin lucrul acesta și am văzut că s-a menționat mai devreme în conferința de presă pe care am văzut-o despre pași înainte pe zona de justiție, statul de drept, într-adevăr, este extrem de important. Uniunea Europeană ține foarte mult la lucrul acesta, dar cred că există beneficii și aici, în Republica Moldova. A avea un stat de drept puternic, o justiție independentă de politic este și un semnal către cei care doresc să vină aici, în Moldova, să investească pentru companii că există încredere din partea statului și că până la urmă pot să vină să își pună banii aici, să creeze bunăstare, să creeze locuri de muncă, să dezvolte activități economice.

Este un subiect extrem de important. Noi, de la București, evident că ne uităm cu susținere către aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și vrem să sprijinim cu orice putem de la nivel parlamentar. Chiar există relație strânsă de cooperare cu Comisia parlamentară de afaceri europene din Parlamentul european. Eu însămi sunt și în Comisia de afaceri europene în Parlamentul României și o susținere evident pe tot ce înseamnă împărtășirea de cunoștințe, de know-how, să ne uităm la ce-am făcut bine, pentru ca noi, România, să intrăm în Uniunea Europeană și, eventual, Republica Moldova să nu mai facă poate unele greșeli pe care România le-a făcut.

Dar, evident, cooperarea asta este extrem de importantă și schimbul de experiență și de expertiză. Și chiar știu că la nivel guvernamental au existat tot felul de întâlniri, cooperare pe zona aceasta, cursuri de formare cu reprezentanți ai statului, astfel încât reformele pe care Uniunea Europeană le cere să fie puse în aplicare.

Leanca Lașco-Rață: În același timp, așa cum știm cu toții, România face de peste un deceniu lobby serios în cancelariile occidentale pentru Republica Moldova. Aveți cumva sentimentul că blocul comunitar este decis să îmbrățișeze definitiv acest teritoriu disputat de-a lungul secolelor? Este deja luată o decizie fermă că nu vom mai fi lăsați în așa-numita „zonă gri”?

Cristina Prună: Din ce am văzut de la Bruxelles, semnalele sunt mai degrabă, unele de deschidere și de dorință ca Republica Moldova să intre în spațiul comunitar. Și, până la urmă, și noi, parlamentarii, dar și europarlamentarii români, eu, apropo, candidez și la alegerile europarlamentare, și chiar avem în programul nostru de 12 puncte un subiect extrem de important care ține de susținerea Republicii Moldova în parcursul său european. Și cu siguranță de la Bruxelles vom face tot posibilul, astfel încât Republica Moldova să fie pe agenda europeană și să putem să aducem cât mai multe resurse aici, inclusiv financiare, din bugetul UE. Dar și oportunități, cooperarea în programe internaționale, astfel încât să aducem Republica Moldova mai aproape de Europa. Și să știți că o facem și în prezent. Vă spuneam că sunt membră a Comisiei de afaceri europene. La reuniunile Comisiilor de afaceri europene - COSAC (n.r. - Conferința organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii: COSAC), practic, de fiecare dată aducem în discursurile noastre Republica Moldova. Și chiar anul trecut, în februarie, la una dintre reuniunile în timpul președinției Suediei, am reușit ca în concluziile acelei reuniuni să prindem și această dorință a noastră ca Republica Moldova să fie parte din Uniunea Europeană. Deci, aș spune că lucrurile se văd bine și de la București și de la Bruxelles, dar evident, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Aderarea presupune reforme. Am discutat despre asta mai devreme și mai mult decât atât - o aducere constantă a Republicii Moldova în dezbaterile europene.

Leanca Lașco-Rață: Vreau să vă mai întreb, cum reușiți să gestionați disputele interne atunci când vine vorba despre interesele românești în Republica Moldova? Competiția politică ajută la acest deziderat?

Cristina Prună: Disputele interne - vă referiți din...?

Leanca Lașco-Rață: La lumea politică românească.

Cristina Prună: Da, lumea politică românească este foarte deschisă către acest parcurs european al Republicii Moldova. Nu aș spune că este un subiect de dispută. Chiar în cadrul Parlamentului, când avem subiecte care țin de Republica Moldova, vă spun că opiniile sunt foarte puțin divergente, chiar marginale. Adică sentimentul este unul pro Republica Moldova și pro aderare. Mai mult decât atât, vrem să susținem fiecare cu tot ce putem.

Evident, acum, fiecare partid politic are viziunea sa pentru Republica Moldova. De pildă, alianța din care partidul meu, USR, face parte, Dreapta Unită, vă spuneam, a făcut un obiectiv din susținerea Republicii Moldova către UE. Eu sunt specializată și pe zona de energie, fac parte și din Comisia de industrii și servicii și vă spun că chestiunea aceasta care ține de energie a fost extrem de prezentă pe agenda publică în România și faptul că suntem interconectați și pe zona de energie și pe zona de gaze naturale cred că este un plus.

Ba chiar văd că Republica Moldova este foarte prezentă și la nivel internațional. Chiar am fost acum două zile la o conferință pe energie regenerabilă în Spania și am întâlnit un reprezentant al Republicii Moldova - doamna Carolina Novac, secretar de stat, și am văzut că semnalele pe care le-a dat către liderii europeni de acolo, către companiile care își doresc să investească erau unele foarte prietenoase, să zic așa, și de invitare a acelor companii să vină să investească în Republica Moldova.

Și vedeți fiecare acest mic lucru la nivel politic și cooperarea aceasta care există și de la București și împreună cu liderii politici de aici, din Republica Moldova, este extrem de importantă. Deci n-aș spune că există divergențe în ceea ce privește viziunea României vizavi de politica R. Moldova. Ne dorim ca Republica Moldova să fie cât mai repede în Uniunea Europeană.

Leanca Lașco-Rață: Vă mulțumesc tare mult pentru prezență.

Citește mai mult