Internațional

Noi atacuri cu dronă în Ucraina: explozii la Kiev, 11 răniți în Nikolaev și întreruperi de electricitate la Odesa

În dimineața zilei de 25 martie, Rusia a lovit Kievul cu rachete balistice: resturi au căzut în patru cartiere, două clădiri înalte au fost avariate, iar 5 persoane au fost rănite.

„Teroriștii ruși au lovit capitala cu rachete balistice. Din păcate, locuințele sunt pagube într-o dezvoltare urbană normală. În acest moment, sunt cunoscute cinci victime. Înlăturarea consecințelor este în curs de desfășurare. Reiterăm că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană”, a spus președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Serhii Popko, șeful Administrației Militare a orașului Kiev, a scris pe Telegram că resturi de la o rachetă interceptată au căzut într-un cartier al orașului, distrugând o clădire rezidențială.

La rândul său, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că serviciile de urgență în trei regiuni ale capitalei Ucrainei au fost chemate de urgență. Deocamdată nu este clar dacă există victime.

Totodată, noaptea trecută, forțele armate ale Rusiei au lansat un nou atac cu drone și în sudul Ucrainei. Cel puțin 11 persoane au fost rănite, iar mai multe regiuni ale Odesei au rămas fără electricitate, scrie The Kiyv Independent.

Potrivit forțelor de Apărare ale Ucrainei „mai multe valuri” de drone au fost lansate din Marea Neagră. Dintre acestea, opt au fost doborâte în regiunile Nikolaev și Odesa, cu toate acestea, loviturile nu au putut fi evitate.

Resturile au căzut peste o clădire rezidențială din orașul Nikolaev, provocând un incendiu care a rănit 11 persoane, dintre care două au fost spitalizate, potrivit guvernatorului regiunii, Vitali Kim.

A fost atacată și o instalație energetică din regiune, provocând un incendiu, care ulterior a fost stins.

Deși nu au fost raportate victime în Odesa, infrastructura energetică a fost deteriorată în timpul atacului.

„Inamicul a atacat din nou Odesa cu drone de atac. Infrastructura energetică a fost deteriorată. Nu există alimentare cu energie electrică în o parte a Odesei”, a declarat Oleg Kiper, șeful administrației militare a regiunii, într-o postare pe Telegram.

Nu au fost raportate victime.

Rusia și-a intensificat recent atacurile împotriva sistemului energetic al Ucrainei, exploatând, se pare, lipsa de apărare aeriană a țării.

Forțele ruse au lansat peste 150 de drone și rachete asupra orașelor și infrastructurii ucrainene în perioada 21-22 martie, în ceea ce a fost numit „cel mai mare atac în masă asupra rețelei energetice a Ucrainei” de-a lungul războiului la scară largă.

Armata rusă a vizat peste 130 de instalații de infrastructură energetică, provocând întreruperi de curent pentru aproape 1,5 milioane de ucraineni. A fost avariată și cea mai mare hidrocentrală din Ucraina - Hidrocentrala Dnipro.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult