Politic

NATO sprijină constant independența și suveranitatea Republicii Moldova, declarație

NATO a sprijinit constant independența și suveranitatea Republicii Moldova prin proiecte de consolidare a sectorului de apărare și dezvoltare a țării. De această opinie este șefa oficiului de legătură a Alianței Nord-Atlantice exprimată la evenimentul de lansare a unui timbru poștal dedicat aniversării a 30-a de la aderarea Republicii Moldova la „Parteneriatul pentru Pace".

„În acești 30 de ani de colaborare în cadrul Parteneriatului pentru Pace, Republica Moldova a avut doar de beneficiat. Alianța Nord-Atlantică de rând cu membrii acestei alianțe au fost principalii promotori și cei care au sprijinit suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării noastre. Sprijinul politic constant pentru independența și suveranitatea țării noastre este definitoriu în relațiile noastre cu Alianța Nord-Atlantică, în același timp a existat o colaborare strânsă într-o serie întreagă de domenii, așa cum am văzut, de la știință și inovare, proiecte extraordinare în Academia de Științe și universitățile noastre, în distrugerea a peste 1200 de tone de pesticide, care distrugeau apele freatice, solul din Republica Moldova și amenințau securitatea alimentară a țării noastre și a cetățenilor noștri ”, a menționat Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe.

Potrivit experților, prin programul „Parteneriat pentru Pace” țara noastră poate să își consolideze securitatea națională și capacitățile de apărare, să beneficieze de expertiza țărilor NATO în ceea ce privește modernizarea și reformarea forțelor armate, dar și să aibă acces la sprijin informațional, tehnic și financiar. De asemenea, militarii noștri participă la misiunile de menținere a păcii, inclusiv KFOR din Kosovo.

„Accentul pe sprijinirea reformelor a început și a avansat din 2006, când Moldova a semnat primul său plan de acțiune de parteneriat individual. Obiectivul principal a fost transformarea sectorului de apărare și securitate, inclusiv consolidarea controlului democratic asupra forțelor armate. Acum pledăm în mod constant pentru îmbunătățirea coerenței și integrării asistenței NATO pentru planul individual de acțiune cu Alianța”, a declarat Michaela Šimáková, șefa Oficiului de legătură NATO.

„Prin extinderea proiectelor de asistență în cadrul asistenței de consolidare a capacității de apărare și prin participarea la misiuni internaționale noi demonstrăm angajamentul ferm față de securitatea colectivă și securitatea în fața provocărilor comune”, a subliniat Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării.

Republica Moldova a aderat la Programul NATO „Parteneriat pentru Pace" în data de 16 martie 1994.

Citește mai mult