Politic

Mihai Popșoi: În 2023 vor fi deschise negocierile de aderare la Uniunea Europeană

Negocierile de aderare la Uniunea Europeană vor fi deschise în acest an, susține vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi. Dar mai întâi, Comisia Europeană trebuie să facă evaluarea: cum au fost realizate cele nouă condiții de obținere a statutului de țară candidată la aderare. Statut care este practic un cec în alb, totuși deschiderea negocierilor trebuie să arate că așteptările au fost confirmate, a explicat vicepreședintele Parlamentului.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

„Și odată ce vom începe acest proces, și noi suntem încrezători că ne va reuși în acest an, atunci odată ce este deschis, negociat și închis un capitol de negocieri, Republica Moldova și cetățenii țării noastre vor putea să beneficieze în mod nemijlocit de prevederile acelui capitol. Fie că e vorba de digitalizare, fie că e vorba de agricultură, fie că e vorba de piața comună. Aceste beneficii vor fi cât se poate de tangibile pentru cetățenii noștri”, afirmă Mihai Popșoi.

Deputatul a lansat la Parlament cartea „Europenizarea versus Democratizarea în Republica Moldova, Georgia și Ucraina”. Lucrarea este de fapt teza sa de doctorat la Universitatea din Milano, pe care a încheiat-o la sfârșitul anului 2021, înainte de invazia rusă și de obținerea statutului de țară candidată. Semnul de contradicție între Europenizare și Democratizare, două noțiuni complementare de altfel, pune accentul pe faptul că procesul de integrare europeană nu trebuie să fie unul declarativ, de fațadă.

„Democratizarea este importantă pentru noi ca stat, să ne dezvoltăm. Europenizarea este un model. Un model extrem de important. Este ceea spre ce tindem, pentru că și atât valoric, cât și ca aspirații, noi facem parte din familia și cultura europeană și vrem să facem parte și din procesul politic”, spune deputatul Virgil Pîslariuc.

„Să ne democratizăm, să creăm instituții funcționale, pentru ca procesul nostru de aderare europeană, procesul nostru de europenizare să aibă loc. Și iată asta i-am dorit și domnului Popșoi, ca să aibă timp, peste câțiva ani, zece ani, eventual, să revadă această carte și să vadă dacă totuși e posibil de făcut acest semn de egalitate pentru Republica Moldova”, a menționat directorul Institutului pentru Politici Europene, Iulian Groza.

Anul trecut, Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată. La doar trei luni de la semnarea cererii de aderare, șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană au susținut unanim propunerea Comisiei Europene care a făcut și nouă recomandări. În linii mari, este vorba despre accederea în sistemul judiciar a persoanelor integre și despre eliminarea influenței oligarhice din viața publică. În primăvară, comisia trebuie să-și prezinte concluziile. Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi estimează că negocierile vor fi deschise în a doua jumătate de an.

Citește mai mult