Politic

Înalta Curte declară neconstituțional un articol din Codul electoral: Persoanele asociate partidelor scoase în afara legii pot participa la alegeri

Înalta Curte a declarat neconstituțional un articol din Codul electoral care interzice unor persoane asociate partidelor politice scoase în afara legii să participe la alegeri. O decizie în acest sens a fost pronunțată astăzi, în urma unei sesizări depuse la Curtea Constituțională pe 16 octombrie 2023 de către un grup de deputați ai fostului partid „Șor”. Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Potrivit unei analize a Curții, înregistrarea proiectului de lege la Secretariatul Parlamentului și votarea acestuia în prima lectură a avut loc la 4 octombrie 2023, iar votarea proiectului de lege în a doua lectură a avut loc în după-amiaza aceleiași zile. Astfel, deputații au avut la dispoziție câteva ore pentru a formula propuneri și amendamente la proiectul de lege pentru prima și cea de-a doua lectură.

Curtea a reținut că Parlamentul poate stabili termene-limită în cadrul cărora deputații pot să formuleze propuneri și amendamente la proiectele de legi, mai cu seamă atunci când examinează chestiuni urgente. În acest caz, Curtea a admis că proiectul legii contestate trata o chestiune urgentă, de vreme ce urmărea să instituie un mecanism care să prevină accederea în funcții elective, la alegerile locale din 5 noiembrie 2023, a persoanelor care au participat la faptele pentru care a fost declarat neconstituțional Partidul Politic „Șor”, prin Hotărârea Curții Constituționale nr. 10 din 19 iulie 2023. Astfel, proiectul legii contestate avea ca obiectiv să protejeze integritatea alegerilor. Totuși, chiar dacă proiectul de lege trata o chestiune urgentă, Curtea nu a considerat că termenul oferit de către Parlament le-a permis deputaților să-și exercite în mod efectiv dreptul de a formula propuneri și amendamente”, menționează Curtea Constituțională.

Totodată, se mai arată în aceeași analiză că, odată cu adoptarea legii contestate, Parlamentul nu a asigurat un echilibru corect între dreptul deputaților de a formula propuneri și amendamente la proiectul de lege și principiul autonomiei parlamentare. Prin urmare, Curtea a constatat că legea contestată contravine articolului 73 din Constituție.

Pe 4 august 2023 cinci deputați ai fostului partid „Șor” au solicitat Înaltei Curți să verifice constituționalitatea legii care prevede că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu vor putea fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani de la pronunțarea hotărârii CC.

S-a întâmplat după ce Parlamentul a votat, în lectură finală, la finele lunii iulie, unele modificări la Codul electoral, care prevăd că persoanele care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, precum și persoanele care ocupau funcții elective din partea partidului politic declarat neconstituțional, nu vor putea fi alese, pe o perioadă de la 3 la 5 ani de la data pronunțării hotărârii CC.

Noile modificări mai prevăd că atributele partidelor declarate neconstituționale nu vor putea fi utilizate de către alte partide politice, blocuri electorale sau alți concurenți electorali. Pe 19 iunie 2023, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”, urmare a sesizării depuse de Guvern.

Citește mai mult