Programul Național „Satul European” // Secretara de stat Ana Mardare: „Încurajăm autoritățile publice locale să acceseze fonduri și să implementeze direct proiecte”
Programul Național de dezvoltare locală „Satul European” pentru anii 2024-2028 a fost aprobat de Guvern. În cadrul emisiunii de la „Bună Dimineața”, Ana Mardare, secretară de stat pentru Dezvoltare Regională a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ne spune mai multe informații cu referire la scopurile și obiectivele propuse pentru următorii ani.
„Prin acest document de politici, noi am încercat să trasăm în primul rând o claritate referitor la ce urmează să implementăm în următorii ani, dar și să asigurăm o sinergie între toate acțiunile care se implementează pe domeniul dezvoltării locale. Pentru că noi avem și alte fonduri, cum ar fi fondul de dezvoltare agricolă și rurală, mai este și fondul de mediu, iar noi trebuie să avem o sinergie între ele, să nu ne suprapunem, iar problemele să rămână nesoluționate”, explică reprezentanta Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Pentru atingerea obiectivelor, prin Planul de acțiuni al Programului, au fost planificate circa 23 de acțiuni, menite să îmbunătățească calitatea infrastructurii tehnico-edilitare și sociale.
„Obiectivele preponderent vizează, în primul rând, asigurarea cu infrastructură tehnico-edilitară, adică să acoperim acele necesități care se referă la servicii publice și infrastructură de bază. În al doilea rând, este vorba despre servicii sociale de renovare, amenajare a spațiilor publice, a instituțiilor publice, inclusiv educaționale sau de sănătate. Și, într-al treilea rând, este un obiectiv important, credem noi, care se referă la capacitarea autorităților publice locale în accesarea fondurilor. Noi înțelegem parcursul european asumat, de asta credem că trebuie să întreprindem niște pași concreți în acest sens. Iar obiectivul dat vine cu unele acțiuni care ar veni în sprijinirea autorităților publice locale să acceseze fonduri, dar și să implementeze direct proiecte”, mai adaugă Ana Mardare.
Deși programul prevede modernizarea instituțiilor din țara noastră, responsabilii proiectului spun că se va ține cont și de păstrarea autenticității localităților rurale.
„Noi avem o măsură de finanțare separată în acest sens și vreau să vă spun că inclusiv în programul de dezvoltare regională avem proiecte care vizează partea de atractivitate turistică și conservare a patrimoniului istoric. Bineînțeles, atragem atenție deosebită la aceste proiecte ca să evităm denaturarea monumentului respectiv sau a elementului creat.”
Astfel, primăriile din țara noastră mai au posibilitatea să aplice la program până pe 29 martie.
„De această dată noi am extins perioada de depunere a dosarelor de aplicare și am mers la întâmpinarea autorităților publice locale, deoarece am avut dificultăți la nivelul de pregătire a documentației tehnice și a proiectelor. Vom evalua și vom ține cont foarte mult de calitatea proiectelor, pentru că dacă un proiect investițional este bine pregătit de la bun început, atunci pe parcursul implementării nu apar probleme sau elemente neprevăzute”, afirmă secretară de stat.
Precizăm că, până în prezent, prin programele „Satul European” și „Satul European Expres” au fost realizate peste 700 de proiecte. Aceasta înseamnă peste 900 km de apeduct și 211 km rețele de canalizare construite sau reparate în satele din țară, 36 de planuri urbanistice elaborate, peste 140 de clădiri publice reabilitate, iluminat public extins, școli, grădinițe, parcuri de joacă moderne etc.
Costurile implementării programului sunt estimate la peste 5,3 miliarde de lei, dintre care din bugetul de stat, prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, va fi asigurată suma de peste 2,5 miliarde de lei.