Cultură

106 ani de la unirea Basarabiei cu România // La Muzeul Național al Literaturii Române a fost inaugurată expoziția „Scriitori basarabeni ai Unirii”

I-a apropiat un ideal sfânt - Unirea! Vorbim despre scriitorii basarabeni, jurnaliștii, editorii, care, într-o perioadă decisivă, s-au aflat în primele rânduri ale luptei pentru unitatea națională. Activitatea și opera lor literară este prezentată în expoziția-eveniment „Scriitori basarabeni ai Unirii”, inaugurată astăzi la Muzeul Național al Literaturii Române. Evenimentul expozițional este consacrat aniversării a 106-a de la Unirea Basarabiei cu România.

facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române

„Fără unire nu vom putea dobândi nimic. Deci, să avem un gând, o inimă, un ideal!” - este îndemnul preotului-poet Alexei Mateevici, chemare care a răsunat la Congresul învățătorilor din 1917, cu un an înainte de Unirea Basarabiei cu România. De acest eveniment epocal amintesc simbolurile Unirii: cărțile, documentele și manuscrisele scriitorilor din acea perioadă.

„Este o expoziție-dedicație, o expoziție-omagiu adus celor care au pus umărul la Unire. Au fost niște visători, dar au fost și niște oameni de acțiune”, a menționat Cezaria Vasilachi, șefă de secție la Muzeul Național al Literaturii Române.

„Au ajuns la un numitor comun că trebuie să se despartă de imperiul rus fiindcă ființa noastră era în pericol atunci. Asta trebuie să apreciem, că într-un moment critic, într-un moment de răscruce, ei au știut să se orienteze și ne-au salvat, de fapt, de la pieire”, a relevat scriitorul și analistul politic, Nicolae Negru.

Anul 1918 a fost unul crucial...

„A fost anul când s-a creat Marea Românie. Deci, pentru prima dată hotarele etnice coincideau cu hotarele politice și basarabenii Constantin Stere, Ion Buzdugan, Pan Halippa au fost cei care au construit această Unire, au reușit să convingă masele că trebuie să fim toți românii într-un loc”, a remarcat prof. univ. dr. hab. Alexandru Burlacu, critic literar.

„Prin scris, prin reabilitarea scrisului și a culturii românești în spațiul acesta, de fapt, s-a înfăptuit marele miracol. Această generație era ctitorită într-un fel de Constantin Stere, întemeietorul revistei „Basarabia", întemeietorul „Vieții Românești””, a evocat figurile marilor noștri înaintași scriitorul Ion Hadârcă, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.

„Unirea a făcut-o poporul, poporul! Scriitorii au avut rolul lor. Printre primii a fost Alecu Russo care a redactat acea odă „Cântarea României”. Scriitorii din 1918 au fost ca și cei din 1859 oameni de suflet”, a subliniat Vladimir Beșleagă.

În condițiile vitrege de atunci, era de neimaginat că un asemenea eveniment se va produce, a spus scriitorul Nicolae Rusu.

„Dar iată că vizionarii, intelectualii noștri au știut să prindă momentul. Epoca ceea am studiat-o, am scris și o piesă „Acasă”, de aceea am intitulat-o „Acasă", pentru că, atunci, basarabenii s-au întors acasă”, a punctat Nicolae Rusu.

Faptele înaintașilor rămân o sursă de inspirație pentru oamenii de creație. Expoziția „Scriitori basarabeni ai Unirii" va fi deschisă până pe 10 mai.

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române
Sursa: facebook/ Muzeul Naţional al Literaturii Române

Citește mai mult