Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Dragoș Galbur: Următorii ani sunt favorabili pentru reunirea poporului român ca în 1918

27 martie reprezintă ziua Unirii Basarabiei cu România, iar acest eveniment este un punct de reper istoric care menține flacăra speranței pentru românii basarabeni că într-o zi se va săvârși ceea ce a avut loc în 1918 și același exercițiu democratic pe care au mers strămoșii noștri. În cadrul unui interviu pentru Moldova 1, Dragoș Galbur, președintele Partidului Național Moldovenesc, s-a arătat convins că următorii ani ar fi favorabili pentru Republica Moldova să dea dovadă de voință politică și determinare pentru reunirea poporului român.

Radu Osipov: Continuăm „ÎN CONTEXT”. Se împlinesc 106 ani de la votul pe care l-a dat Sfatul Țării pentru Unirea cu România. Mergem la Academia de Arte, acolo unde este colega mea, Virginia Pîntea, și Dragoș Galbur, președintele Partidului Național Moldovenesc. Virginia, bună seara, te ascultăm.

Virginia Pîntea: Bun găsit din Sala Unirii. Aici, în urmă cu 106 ani, Sfatul Țării vota unirea cu România. Sfatul Țării era atunci un fel de Parlament, chiar dacă nu fusese ales prin vot direct, era constituit în spiritul democrației reprezentative, așa cum era înțeleasă democrația în acea vreme, și era reprezentat de nobilime, țărani, militari, muncitori și femei. Așadar, Sfatul Țării a fost adunarea legislativă care mai întâi a proclamat Republica Democratică Moldovenească, apoi independența față de Moscova și, într-un final, a votat Unirea. Un rol important l-a avut Partidul Național Moldovenesc, care a rămas în istorie. Alături de mine este Dragoș Galbur care a creat un nou Partid Național Moldovenesc și revendică această moștenire politică. Dragoș Galbur, bună seara.

Dragoș Galbur: Bună seara și vă mulțumesc că sunteți și dumneavoastră prezenți aici.

Virginia Pîntea: Vă rog să-mi spuneți, Partidul istoric a fost creat pe ruinele Imperiului rus. De ce considerați că e actuală moștenirea politică a Partidului Național Moldovenesc? Nu credeți că în același timp înseamnă o presiune enormă?

Dragoș Galbur: Înseamnă o presiune enormă, dar misiunea noastră, crucea noastră pe care o ducem noi, românii basarabeni din întreg poporul român, este anume să luptăm pentru identitatea noastră, pentru valorile noastre naționale precum limba, istoria. Și faptul că am ales să mergem pe aceeași cale ca și strămoșii noștri și am fondat în 2023, reconstituit, Partidul Național Moldovenesc e un tribut pentru ceea ce au făcut strămoșii și un manifest pentru noi, tinerii de azi, că suntem determinați să ducem mai departe ceea ce au început strămoșii noștri, dar ceea ce, cu regret, istoria a cam distrus în ultimul secol. Și aici vorbesc de reunirea, reunificarea cu Țară-Mamă România și considerăm că vremurile de acum - războiul din Ucraina, configurația geopolitică din regiune este una ușor identică cu cea din anii 1917-1918. Și considerăm noi că acum avem la dispoziție 2-3 ani, care sunt niște ani favorabili nouă, Republicii Moldova, nouă, cetățenilor moldoveni, să îndrăznim și să ne umplem de curaj și determinare, să repetăm ceea ce au făcut strămoșii noștri pe 27 martie 1918 și să ne reunim într-un tot întreg cu Țara-Mamă - România și cu întreg poporul român. Noi suntem determinați, avem foarte multă energie și ne bucurăm, iată, și de evenimentul de astăzi și de prezența voastră aici.

Virginia Pîntea: Vreau să spuneți de ce totuși sărbătorim această zi și credeți că ar trebui însemnată cu roșu în calendar?

Dragoș Galbur: Mai cu seamă cu roșu în calendar ar trebui în Republica Moldova însemnat 1 decembrie, pentru că pe 1 decembrie s-au săvârșit pașii finali de constituire a României Mari. 27 martie reprezintă ziua Unirii Basarabiei cu România. Evenimentele ca cel de astăzi sunt de o importanță anume pentru că mențin vie flacăra speranței pentru noi, pentru românii de dincoace de Prut, că într-o zi se va săvârși din nou ceea ce a avut loc în 1918. Și dacă pot să fac o analogie, este un exemplu și un punct de reper pentru noi. Un punct de reper istoric, că iată, dacă s-a întâmplat odată, se poate întâmpla din nou. Noi nu inventăm absolut nimic, noi mergem pe aceeași cale și pe același exercițiu democratic pe care au mers și strămoșii noștri.

Virginia Pîntea: Vă mulțumesc.

Citește mai mult