Opoziția solicită audierea președintei CEC în contextul acuzațiilor de politizare
Opoziția parlamentară a solicitat, dar fără succes, audierea președintei Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman. BCS-ul și fosta fracțiune „Șor” susțin împreună că CEC este politizat și fac trimitere la un raport al OSCE care recomandă schimbarea componenței autorității electorale. Conducerea CEC susține că raportul organizației internaționale este straniu.
Oficiul OSCE pentru democrație și drepturi a recomandat revizuirea componenței Comisiei Electorale Centrale înainte de alegerile prezidențiale, ca să nu existe influența politică a unui singur partid. Actualii membri au fost desemnați de fracțiunile parlamentare PAS și BCS, raportul între majoritate și opoziție este de cinci la trei. Noul Cod electoral prevede alt mecanism de desemnare a componenței agenției electorale, care reduce posibilitatea controlului politic. Dar actuala componență are mandat până în 2026, abia peste doi ani vor fi aleși alți membri ai Comisiei Electorale potrivit noii metode. Așadar, președinta CEC, Angelica Caraman, a propus demisia in corpore pentru a iniția procedura de alegere. Membrii CEC, desemnați de comuniști și socialiști au calificat ideea drept presiuni politice.
„Doi membri a CEC au raportat abuzuri în raport cu ei, acțiuni de presiune și intimidare. De mulți ani nu am mai văzut asemenea cazuri și considerăm că nu pot fi tolerate. Raportul OSCE recomandă depolitizarea Comisiei Electorale Centrale în contextul alegerilor prezidențiale”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.
„Raportul OSCE are un caracter extrem de critic și evidențiază problemele serioase ale procesului electoral din Republica Moldova, ceea ce demonstrează lipsa de competență și lipsa de bună-credință a oficiului electoral central și angajamentul său politic. Raportul constată politizarea oficiului electoral”, a punctat deputatul neafiliat Vadim Fotescu.
Raportul OSCE-ului pare straniu, potrivit vicepreședintelui CEC, Pavel Postica, pentru că standardele europene interzic schimbarea componenței CEC cu un an înaintea alegerilor. Situația de la Comisia Electorală este exagerată intenționat, a declarat pentru Moldova 1 comentatorul politic Andrei Andrievschi.
„Ca răspuns, am putea să-i prezentăm OSCE-ului reproșuri legate de modul în care monitorizează situația din Transnistria și cum a monitorizat Ucraina. În general, avem multe întrebări legate de această organizație, dar nu ne vom obosi să o facem. Pur și simplu vreau să vă spun că există multe și multe declarații, există un segment controlat de Șor care reușește să transforme orice în agenda lor informațională”, a remarcat comentatorul.
Tot joi, 28 martie, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschii, a anunțat pe rețele că renunță la mandatul CEC din motive personale, legate de viața lui privată. El a fost desemnat acum trei ani de fracțiunea PAS, anterior lucrase tot la Comisia Electorală, în direcția management alegeri. Recent, din cadrul CEC a plecat și Ludmila Lupașco, la fel delegată de PAS. În locul ei, parlamentul a numit-o pe Rita Lefter-Simașco.