Economic

Experți internaționali și investitori români la o conferința la Chișinău: Sustenabilitatea și digitalizarea, pe agendă

Sustenabilitatea în mediul de afaceri și digitalizarea au fost subiectele dezbătute joi la Chișinău, în cadrul unei conferințe organizate de către Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova. Peste 150 de investitori de peste Prut, bancheri, dar și experți străini au povestit oamenilor de afaceri și celor din mediul financiar din Republica Moldova despre conceptul ESG - enviroment, social and governance. Acest concept vine să evalueze practicile de afaceri și performanța la capitolul sustenabilitate.

Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova
Sursa: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova

La discuții a participat și guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. Aceasta a accentuat importanța modernizării sectorului financiar și implicarea Băncii Naționale în promovarea acestui deziderat. Un exemplu în acest sens a fost lansarea plăților instant MIA și aderarea la Zona Unică de Plăți în Euro.

„Ne dorim o transformare digitală, cuprinzătoare și eficientă a sectorului financiar și incluzivă. Cercetarea, inovarea, digitalizarea sunt deziderate și priorități în planul strategic al BNM pentru anul 2025. Digitalizarea în ziua de astăzi nu mai este o opțiune, dar o necesitate imperativă. Banca Națională a Moldovei are un rol activ în promovarea soluțiilor tehnologice avansate”, a punctat Anca Dragu.

Și ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău a împărtășit din experiența Regatului Unit în procesul de digitalizare a sistemului bancar.

„Experiența Marii Britanii a demonstrat puterea utilizării tehnologiilor pentru a promova experiența și eficiența în serviciile financiare. Sectorul financiar al Marii Britanii reprezintă 40 de milioane de lire din economia țării”, a specificat ambasadoarea Regatului Unit la Chișinău.

Experții spun că mediul de afaceri din Moldova va beneficia de sprijinul și experiența altor țări, în special din partea României.

„Am organizat evenimentul pentru că am considerat că trebuie să educăm businessul din Republica Moldova și să oferim din experiența pe care noi am acumulat-o în alte țări. O să venim cu multe practici care deja s-au implementat în alte țări, România și Uniunea Europeană”, susține managerul unei companii de consultanță, Mamas Koutsoyiannis.

„Vom prezenta bune practici și modul în care ei se pot alinia astfel încât să răspundă acestor noi criterii care nu trebuie privite doar ca o provocare, dar și ca oportunitate de a atrage clienții, de a reține talentele, de a crește cifra de afaceri”, a remarcat Gabriela Hârțescu, membră a Școlii de Business din România.

În cadrul conferinței s-a discutat și despre dezvoltarea sustenabilă în sectorul energetic și impactul politicilor implementate în acest domeniu în Moldova.

„Câteva legi, politici sau măsuri pe care noi le promovăm și au impact real pentru companiile de la noi din țară: Legea 282 cu privire la performanța energetică a clădirilor, adoptată încă anul trecut, și la această lege avem un set de obligații. Al doilea aspect este legat de obligația instituțiilor publice ca la fiecare al 10-lea loc de parcare de a avea un punct electric de încărcate pentru mașini electrice”, a explicat secretarul de stat la Ministerul Energiei, Carolina Novac.

Evenimentul a fost organizat de către prima școală de afaceri din România împreună cu Asociația Investitorilor din România și Republica Moldova.

Citește mai mult