Politic

Biroul pentru Reintegrare: Tiraspolul blochează recensământul în Corjova și alte localități din raionul Dubăsari

Tiraspolul blochează desfășurarea recensământului populației și locuințelor în comuna Corjova și în alte localități din raionul Dubăsari. Potrivit unui comunicat al Biroului pentru Reintegrare, Tiraspolul insistă pe abținerea de la acest proces „în perimetre generatoare de potențiale focare de tensiune”.

Potrivit Biroului pentru Reintegrare, la solicitarea Biroului Național de Statistică, prin canalele de interacțiune Chișinău-Tiraspol s-a asigurat facilitarea accesului și obținerea garanțiilor de securitate pentru personalul implicat, dispozitivele electronice mobile și întreg procesul de colectare a datelor pe teritoriul com. Corjova și altor localități din raionul Dubăsari, necontrolate efectiv de autoritățile constituționale.

„Aceste coordonări au fost necesare pentru a evita incidente și situații de criză pe teren, în contextul în care este vizat un perimetru amplasat după infrastructura ilegală a posturilor de control ale Tiraspolului, unde organele naționale competente se află în imposibilitatea de a asigura măsuri prompte de securitate și de menținere a ordinii publice”, precizează sursa citată.

În acest context, autoritățile de la Chișinău anunță că atât reprezentantul politic de la Tiraspol, cât și delegația Tiraspolului în Comisia Unificată de Control „au comunicat un refuz categoric în privința asigurării accesului și oferirii garanțiilor de securitate, au calificat ca fiind provocatoare inițiativa Chișinăului și au politizat-o excesiv, precum și au insistat pe abținerea de la acest proces în perimetre generatoare de potențiale focare de tensiune”, notează Biroul de Reintegrare.

Autoritățile de la Chișinău declară că aceste reacții denotă că „Tiraspolul continuă să mențină bariere artificiale între ambele maluri ale Nistrului și să manifeste abordări de confruntare permanentă cu autoritățile de la Chișinău”.

Menționăm că, începând cu data de 8 aprilie și până pe 7 iulie 2024, va avea loc recensământul populației și al locuințelor. Acesta va implica colectarea datelor direct de la persoane prin recenzare, dar și în mod indirect, folosind surse administrative. Potrivit Biroului Național de Statistică, în acest an, datele vor fi colectate pe suport electronic.

De la obținerea independenței până în anul 2024, acesta este al treilea recensământ. Datele sunt colectate periodic, atât pentru necesități interne, cât și pentru standardele internaționale. Recensămintele sunt programate la intervale de zece ani, furnizând astfel informații esențiale pentru urmărirea evoluției populației și pentru realizarea unor prognoze.

Conform Legii nr. 231/2022 privind Recensământul populației și locuințelor, art.7, participarea persoanelor la Recensământ este obligatorie. În caz contrar, riscă amenzi.

Citește mai mult