Cultură

Dumitru Fusu: Promotorul culturii în arta cinematografică. Imagini din Arhiva Televiziunii Naționale

Regretatul actor, regizor și scenarist Dumitru Fusu, născut în satul Parcova, raionul Edineț, pe 25 martie 1938, a fost omul care a dedicat o viață întreagă promovării culturii și frumosului în arta cinematografiei. Absolvind Școala Teatrală „Șciukin” din Moscova în 1960, Fusu a adus contribuții semnificative în domeniul teatrului și filmului din Republica Moldova.

Împreună cu colegii săi de breaslă, a fondat Teatrul Tânărului Spectator „Luceafărul" din Chișinău, unde a lucrat timp de zece ani, oferind publicului spectacole de o frumusețe și o profunzime remarcabile. În plus, Dumitru Fusu a fost un susținător al ideii că omul are nevoie de cultură pentru a se dezvolta și a se îmbogăți spiritual.

În 1968, a înființat Teatrul unui Actor, în care a jucat ceea ce și-a dorit.

Chiar și după ce unii oameni de artă nu mai sunt în viață, amintirea și influența lor rămân vii prin creațiile lăsate în urmă. Dumitru Fusu este un astfel de exemplu, iar operele sale continuă să inspire și să încânte publicul, fiind căutate și apreciate ori de câte ori simțim nevoia de frumos și de rafinament cultural.

Pe lângă activitatea sa teatrală, Fusu a extins sfera sa de preocupări și în domeniul filmului. În anii 1977-1979, a urmat Cursurile Superioare de Regie și Scenaristică de la Moscova, URSS. Ulterior, a regizat și produs câteva scurtmetraje artistice la studioul „Moldova Film”, contribuind la dezvoltarea și promovarea cinematografiei locale.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult