INTERVIU // Daniela Șerban: R.Moldova are deschidere pentru piața de capital, dar și oportunități de investiții
Orice piață care are un risc politic generează randamente. Este demonstrat că țările în dezvoltare au oportunități mai mari de creștere. Președinta Asociației Române pentru Relația cu Investitorii, Daniela Șerban, susține că Republica Moldova întreprinde acțiuni pentru a deschide piața de capital pentru investitori, iar o deschidere atât de mare pentru țara noastră ca acum nu a existat în ultimul deceniu.
Radu Osipov: Continuăm „ÎN CONTEXT”. Daniela Șerban, specialistă în piețe de capital, s-a conectat online. Vă mulțumesc pentru că ați acceptat să discutăm. Așadar, Republica Moldova nu prea are o piață de capital dezvoltată. În general, intermedierea financiară la noi este scăzută, nu se împrumută afacerile nici de la bănci, în mare parte, nici pe piața de capital, Bursa de Valori a Moldovei nu e lichidă. Cum vedeți că ar ajuta interconectarea piețelor de capital România - Republica Moldova și până unde poate ajunge? Vorbim de listări duale la Chișinău și București sau pur și simplu vorbim despre o integrare, absorbție totală, în ceea ce înseamnă piața românească?
Daniela Șerban: În primul rând, ca originară din Republica Moldova, am trăit o mare parte din facultate în Republica Moldova și sunt la curent cu progresele - și au fost progrese în piața de capital din Moldova. Însă ar trebui să fim conștienți de dimensiunea țării, în primul rând, de dimensiunea populației și, respectiv, a companiilor și afacerilor.
Colaborarea cu România era dintotdeauna. Eu eram la facultate în 2005, noi învățam la ASEM legislația pieței de capital din România. Deci nu este o noutate să ne uităm la o piață de capital mai dezvoltată. Și România face același lucru cu alte piețe: cu Londra, cu Polonia. Întotdeauna te uiți la cei mai dezvoltați.
Această cooperare între piețele de capital este mai fermă în ultimii ani și presupune în primul rând dialog. Evident că avem deja o companie din Republica Moldova, care este listată la Bursa de Valori București. În acest caz, există un istoric, deci colaborarea a început deja de mai mult timp. Acum se vorbește de mai multe companii sau de o bancă, cea mai mare bancă din Moldova care intenționează acest lucru. Cum anume se va întâmpla concret, încă nu s-a stabilit și astăzi nu s-a discutat acest lucru. Ci mai curând s-au stabilit pașii necesari. Schimbarea legislației din Republica Moldova care să permită transferul deținerilor în cazul băncilor cu un procent mai mare, adică acea informare către Banca Națională să fie la schimburi de pachete mai mari de 1 la sută, acum e prea puțin 1%.
Iar în plus față de asta este important ca moldovenii să aibă acces la noi instrumente financiare. Pentru că piața de capital este un loc de intersecție a banilor între cei care au bani și cei care oferă bani. Companiile clar au nevoie de bani și companiile accesează bursa, iar, noi, persoanele fizice care avem bani, investim în acele companii. Practic, vorbim de capital, sigur că poate fi și împrumut, dar capitalul este cel care oferă o creștere, indiferent de gradul de îndatorare.
Într-adevăr, legătura dintre sectorul bancar și cel al pieței de capital este crucială, în special în piețele mici sectorul bancar este cel care se dezvoltă primul, iar acolo lucrurile clar s-au mișcat foarte bine.
Pașii următori cu siguranță vor fi. Pentru că vorbim deja de-a doua ediție a acestui eveniment cu mai mulți participanți din partea oficialităților și un tur de forță astăzi, un tur al declarațiilor de prietenie. A fost un eveniment impresionant din acest punct de vedere și cu siguranță vor continua. Avem declarații din partea oficialilor din Republica Moldova că anul acesta se vor uita din nou la legislație și practic vor fi făcuți pași mai concreți în această direcție.
Radu Osipov: Cât de adevărată este declarația că cei care nu investesc acum în Republica Moldova vor regreta în 5 sau 10 ani? Cât de mult contează insecuritatea războiului, despre care a menționat și premierul Recean?
Daniela Șerban: Orice piață care are un risc politic generează randamente în creștere sau ridicate, pentru că sunt și oportunități. Este dovedit și științific că țările în dezvoltare generează oportunități mai mari de creștere sau de randamente. Nu este nimic nou aici. Și România a fost foarte mult timp cu un risc politic ridicat, dar și așteptările investitorilor față de randamentele pe care o astfel de piață le poate genera erau mai mari. Aici este o negociere de preț până la urmă și de risc, evident, atunci când evaluezi investițiile.
E clar că Moldova a făcut pași și face pași în fiecare zi pentru a deschide piața către investitori. Astăzi s-a discutat foarte mult despre atragerea investitorilor români în Republica Moldova, despre IT, despre companii de succes care sunt pornite din Republica Moldova. Facilitățile fiscale ajută, forța de muncă ajută.
Evident că există acest conflict geopolitic, dar vedem și o susținere foarte importantă din partea Uniunii Europene, din partea NATO, implicit, din partea României. Și un asemenea turneu, cum am văzut al președintei Maia Sandu în lume și o deschidere atât de mare față de Moldova eu nu am văzut-o în ultimii 15 ani, de când urmăresc această piață și de când sunt în România. Practic, din 2005 sunt în România. Dar nu doar în România. Aș spune că și în America, Moldova deja este populară, în Canada. Oriunde s-a dus președinta Maia Sandu cred că a făcut o impresie foarte bună și are o susținere importantă.
Radu Osipov: Vă mulțumesc foarte mult, vă mai așteptăm „ÎN CONTEXT”.