Politic

Estonia, la două decenii în UE și sub umbrela NATO. „Republica Moldova poate învăța de la noi”, susține președintele Alar Karis

De aproape 20 de ani în Uniunea Europeană și sub umbrela NATO. Vorbim de Estonia, care a devenit mai prosperă și mai sigură în tot acest timp. Republica Moldova îi poate urma exemplul și poate prelua din experiența acestei țări, a declarat președintele estonian Alar Karis într-o discuție cu jurnaliștii de la Chișinău, acolo unde s-a aflat și jurnalista Moldova, 1 Lucia Vieru.

„O poveste de succes, astfel pot fi numiți cei 20 de ani de când Estonia este membră a Uniunii Europene. În 2003, la un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, două treimi din cetățeni au votat „pentru”, iar anul următor, Estonia a devenit membră a blocului comunitar, după șase ani de negocieri. Anul 2004 a marcat aici sfârșitul perioadei sovietice. Aderarea a fost rezultatul unui efort îndelungat de reformă și a adus țării prosperitate economică și securitate sporită. Beneficiile apartenenței Estoniei la Uniunea Europeană au îmbunătățit semnificativ viața fiecărui cetățean. Asta s-ar putea întâmpla și în cazul Republicii Moldova”, relatează jurnalista Moldova 1, Lucia Vieru.

„Ca membru al Uniunii Europene, avem mulți prieteni. Primim, desigur, resurse de la UE. La fel, suntem membri NATO și asta ne ajută, dacă este nevoie. Dar cel mai important este că suntem uniți, mai ales în această perioadă dificilă când este război în Ucraina. Avem o politică externă comună, aceasta este și o obligație. Fiecare țară are diferențele sale, desigur, și, deși suntem în Uniunea Europeană, avem încă diferențe și trebuie să ne apărăm opiniile în fața Parlamentului European, în fața Comisiei Europene”, a declarat președintele Estoniei, Alar Karis.

Estonia a încheiat negocierile cu UE în decembrie 2002, apoi a fost organizat un referendum pentru a permite cetățenilor estonieni să-și exprime opinia cu privire la rezultatul negocierilor.

„Am avut referendumul nostru. Au fost 50 de procente „pentru” și 50 „împotrivă”. Dar președintele nostru din acea perioadă a călătorit mult, a explicat importanța Uniunii Europene și oamenii au ales aderarea la Uniunea Europeană. Ne bucurăm de acest lucru”, a mai adăugat liderul de la Tallinn.

Acest lucru este valabil și în cazul referendumului privind dezideratul european în Republica Moldova, susține președintele Estoniei. Oamenilor trebuie să li se explice beneficiile aderării.

„Trebuie să convingi oamenii, trebuie să aduci argumente, trebuie să oferi exemplul altor țări, inclusiv Estonia. Este o muncă continuă pentru politicieni să explice. Dacă este voință în acest sens, deja 50% este un rezultat foarte bun. Republica Moldova poate învăța de la noi, sunt o serie de lucruri. Este o călătorie lungă, cu urcușuri și coborâșuri, dar dacă simțiți că doriți să deveniți membru al Uniunii Europene, veți deveni membru al Uniunii Europene”, a specificat Alar Karis.

UE a transformat Estonia într-o țară mai prosperă și mai sigură, spun cetățenii.

VOX: „NATO este o organizație mai protectoare pentru Estonia, dar și Uniunea Europeană ne sprijină. Susținerea oamenilor, noi proiecte de infrastructură, totul se face cu ajutorul Uniunii Europene. Cred că este foarte bine dacă și Republica Moldova va fi acceptată ca membru al Uniunii Europene.”;

„Se trăiește mai bine. Securitatea e importantă pentru noi, UE ne-a ajutat în acest sens. Uniunea Europeană ne ajută să ne construim drumurile. Ne ajută și în domeniul educației.”;

„Tatăl meu a fost în Republica Moldova. El ține minte asta. A fost cameraman și a călătorit mult. Noi chiar ne gândim la președintele vostru, Maia Sandu, și sperăm că veți rezista în fața Rusiei. Cred că este, într-adevăr, un moment pentru toate țările ex-sovietice să se unească ca Uniune și să rămână puternice.”;

„Sper că cetățenii moldoveni sunt în siguranță, sunt fericiți și vor fi parte a Uniunii Europene în curând.”;

„Fiți puternici și rezistați în fața rușilor!”

Estonia este membră a Uniunii Europene de aproximativ 20 de ani. Impactul aderării Estoniei la UE a fost semnificativ. PIB-ul țării a crescut de peste patru ori, rata șomajului a scăzut de la 13% la 5%, salariile medii au crescut de peste trei ori. Mai mult, țara a devenit un lider în domeniul digitalizării. În toți acești ani, Estonia a beneficiat de o creștere a influenței sale pe scena internațională. Relațiile diplomatice cu Republica Moldova au fost stabilite în 1991. Estonia este un partener important în aspirația noastră de integrare europeană și ne oferă asistență în implementarea reformelor democratice și economice.

Citește mai mult