Omagiu dramaturgului Eugene Ionesco la Teatrul ce îi poartă numele
Ediția de la sfârșitul acestei săptămâni a „Nocturnelor,” organizată de Teatrul Național „Eugene Ionesco” a fost consacrată celebrului dramaturg francez de origine română Eugene Ionesco, patronul spiritual al instituției. Evenimentul a reunit o expoziție de artă, recitaluri de cântec și poezie, secvențe teatralizate din opera celebrului creator al teatrului absurdului.
Secvențele teatralizate, pe alocuri pline de haz, dar mai ales, de momente absurde inspirate din creația ionesciană au creat deliciul acestei întâlniri-omagiu la 30 de ani de la plecarea la cele veșnice a lui Eugene Ionesco.
„Am zis să facem un spectacol cât mai haios, în spiritul lui, să fie atmosferă, să fie glume, să avem personajele lui Ionesco. Practic, tot programul este pregătit de echipa tânără a teatrului. Au emoții și trăiesc în spiritul ionescian”, a menționat poetul Emilian Galaicu-Păun.
Invitata serii, scriitoarea Lorina Bălteanu, a vorbit despre creație, despre magnificul Paris, oraș în care e stabilită de mai multe decenii, dar și despre personalitatea protagonistului serii.
„Eugene Ionesco este o personalitate extraordinară prin curajul pe care l-a avut, prin faptul că a fost nonconformist și că a întors foarte multe lucruri pe dos în istoria noastră literară, culturală”, a menționat Lorina Bălteanu.
Inspirate din creația lui Eugene Ionesco erau lucrările de artă plastică ale pictorului Nicolae Latunov. „Prezint 43 de lucrări, plus colecția mea de rinoceri, să uimesc omul să-și pună întrebări, ce se întâmplă aici: pictură, grafică, acuarelă, măști, papier mâché. Am făcut studiile, masterat la Florența și Veneția și acolo am găsit ideea aceasta de papier mâché și aici le-am combinat cu pânză, culoare, ulei, cu absurdul”, a explicat artistul plastic.
Tinerii actori au interpretat melodii îndrăgite de public.
Au răsunat și amintiri despre începuturile Teatrului „Eugene Ionesco” în anii 90.
„Persista în noi acel entuziasm juvenil, voiam să facem, cum spune Treplev în piesa „Pescărușul”: e nevoie de forme noi. Exact așa și noi căutam ceva nou, ceva interesant”, susține actorul Teatrului „Eugene Ionesco”, Andrei Sochiră.
„Ideea de „Nocturne” a apărut în anii 90, doar că era alt format, se chema „Vineri seara la Eugene Ionesco”, cu poezii, cu lecturi, cu bancuri. Petru Vutcărău, lui îi aparține ideea de a reveni la acest format, și l-a redenumit „Nocturne”, a menționat actorul Valeriu Pahomi.
De ce surprize au mai avut parte participanții la „Nocturnele” Teatrului „Eugene Ionesco” aflați din emisiunea „Cultura” din data de 13 aprilie, la Moldova 1.