Interviu ÎN CONTEXT// Victor Parlicov: Stabilizarea pieței internaționale ar permite un tarif sub 10 lei la gaz pentru consumatorii casnici
Dacă va fi posibilă creșterea capacității pe coridorul vertical ca prin Republica Moldova să se tranziteze mai mult gaz spre Ucraina, ar fi posibilă și reducerea prețului la tariful de transport la gaze naturale, susține ministrul Energiei, Victor Parlicov, care estimează că, până la sfârșitul acestui an, tariful la gazele naturale pentru consumatorii casnici ar putea scădea sub 10 lei.
Prezent în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1, oficialul a precizat că lucrurile vor fi mai clare după stabilizarea situației pe piețele internaționale, iar pe moment componentele tarifare se ieftinesc treptat.
Radu Osipov: „ÎN CONTEXT” a venit Victor Parlicov, ministrul Energiei. Bună seara, domnule ministru. Vreau să ne referim la acest coridor vertical, care este o cale de alternativă pentru Republica Moldova. Care este până la urmă scenariul dacă ucrainenii vor închide tranzitul pentru gazul rusesc?
Victor Parlicov: În primul rând, într-adevăr coridorul vertical, chiar dacă noi am aderat la el formal de abia de câteva luni, în esență, noi am fost de fapt primii care l-am utilizat pe tot parcursul. Și chiar dacă nu eram parte formal la acest coridor, S.A. „Energocom” a fost prima companie care a utilizat interconexiunea Bulgaria-Grecia pentru a aduce gaze încoace, reverse-flow pe gazoductul transbalcanic. Inclusiv să pompeze gaze în depozitele din Ucraina de Vest.
Dar acum suntem și formal parte a acestui coridor. Sensul acestuia este să alimentăm, să asigurăm alimentarea nu doar a țărilor din Balcani, dar și a țărilor din Europa Centrală cu gaze, în condițiile în care modelul care anterior funcționa nu mai poate funcționa. Pentru că, până recent, „Gazprom” utiliza în vară depozitele subterane din Vestul Ucrainei, pompa acolo gaze din Rusia și avea acest avantaj competitiv în iarnă, când putea repede să crească volumele de gaze livrate pe care nu le putea face nimeni altcineva.
Uite că acum noi vrem să facem acest model să fie disponibil pentru toți. Să creștem capacitățile ca orice trader să poată aduce gaze și să le stocheze în Ucraina de Vest. Nu neapărat dinspre Rusia, deci dinspre Balcani, dinspre Nord, dinspre Polonia. Și astea sunt lucrurile unde noi ca țară pentru prima oară poate suntem nu consumatori, dar furnizori de securitate energetică. Noi cumva contribuim la securitatea energetică din regiune.
Radu Osipov: Dacă ucrainenii nu vor prelungi acest tranzit pentru Republica Moldova și dacă ar fi să ținem cont de faptul că „Gazprom”-ul livrează în mare parte pentru regiunea transnistreană. Știm că nu achită banii pe gaze, știm că în același timp depindem într-un fel ce ține de energia electrică pentru că este termocentrala din stânga Nistrului care arde aceste gaze. Deci cum aveți de gând să acționați în această privință?
Victor Parlicov: Deci, uitați-vă, la moment trebuie să fie foarte clar, începând cu sfârșitul anului 2024, noi avem câteva opțiuni. Prima opțiune că rămâne în vigoare modalitatea de tranzit a gazului tot așa cum este acum, ruta tot aceeași, doar că gazul la hotar cu Rusia îl preia, de pildă, „Moldovagaz”, nu „Gazprom”-ul îl tranzitează spre Republica Moldova. Asta este un scenariu. Noi vom avea și avem de acum aceste consultări cu partea ucraineană și vom identifica cu certitudine soluții.
A doua opțiune ar fi să identificăm cine, deci, și asta trebuie să identifice în primul rând cei din Federația Rusă și regiunea transnistreană, pentru că la modul propriu nu poți aduce gaz în regiunea transnistreană decât în volumele necesare, decât prin gazoductul transbalcanic, fie dinspre Rusia, fie dinspre Sud, dar o soluție în acest gen va trebui identificată. Iar în acest sens eu nu cred că Guvernul Republicii Moldova sau „Energocom” trebuie să-și asume aceste servicii în locul lor. Deci, trebuie să discutăm, să vedem cine își asumă. În rest, chiar și dacă nu va fi tehnic posibil și deci ucrainenii vor sista tranzitul gazului rusesc, nu doar pur și simplu încheierea contractelor, dar tranzitul gazului rusesc. Asta este un scenariu foarte puțin probabil pentru că cei din Ucraina mai au contracte cu cei din Slovacia, din Austria. Traderii vor să preia gaz din Rusia, deci asta ar însemna că ei tot acest proces îl anulează. Dar în acest caz, repet, tehnic, noi vom putea asigura regiunea transnistreană cu gaze și cu energie electrică. Problema va fi - cine achită? Pentru că la moment și asta depășește cu mult mandatul meu de ministru al Energiei, pentru că asta este un proces enorm de negocieri politice la cel mai înalt nivel pe acest subiect.
Noi, treptat, pe partea tehnică ne descurcăm, vom avea opțiunile pe masă și eu cred că, în următoarele două luni, vom putea anunța care este scenariul de bază. Dar l-am spus deja, scenariul de bază rămâne tot așa cum este. Scenariul de rezervă, deci apare „Moldovagaz” sau altă companie europeană care tranzitează acest gaz pentru regiunea transnistreană. Și scenariul trei e un fel de deconectare forțată pe care nu noi ne vom asuma-o ca Republica Moldova, asta o să și-o asume ori Federația Rusă ori Ucraina.
Radu Osipov: Ce așteptări aveți de la noua linie Vulcănești-Chișinău? Vineri, ați fost pe șantier, au fost inițiate lucrările. Când ar putea fi gata? Și mai ales în contextul în care vorbim de regiunea transnistreană, cum va face legătura interconectarea directă cu România, ocolind nodul energetic Cuciurgan?
Victor Parlicov: Este un proces care a început destul de demult. Dacă nu greșesc, chiar și doamna președintă a menționat acest lucru la deschiderea lucrărilor că în 2019 a fost prima hotărâre de Guvern în acest sens. Din păcate, un pic am întârziat, dar acum intrăm în grafic și, până la sfârșitul anului viitor, noi această linie trebuie să o avem funcțională. Asta înseamnă că, începând cu sfârșitul anului viitor, asigurarea livrărilor de energie electrică către tot restul Republicii Moldova nu va mai putea fi compromisă de nicio acțiune din partea celor din stânga Nistrului.
Radu Osipov: În același timp, am văzut că rușii încearcă să atace infrastructura electroenergetică din Ucraina din vecinătatea noastră. Există pericole pentru noi? Mai ales că s-a vorbit și despre acele hidrocentrale de pe râul Nistru, care ar putea fi lovite și provoca inundații?
Victor Parlicov: Cel mai greu scenariu este într-adevăr dacă vor fi distruse barajele de la centralele hidroelectrice. Pentru că asta ar însemna inundații, asta ar însemna ca râul Nistru să fie practic… deci nu știu dacă îl putem după asta restabili și readuce la viață ușor.
Dar trebuie să înțelegem că, din punct de vedere energetic, noi suntem câtuși de cât acoperiți. Noi nici acum nu mizăm foarte mult pe energia electrică produsă în Ucraina. Noi ne asigurăm cu energie electrică fie de la Centrala termoelectrică moldovenească, fie din regenerabile, fie din România. Iar acest lucru va continua și cred că zona de regenerabile treptat-treptat se va extinde, iar pentru noi prețurile și furnizările de energie electrică din Ucraina nu sunt la fel de critice. Altceva e că va fi o problemă mare tehnică în Ucraina, pentru că chiar și acum noi lucrăm în niște regimuri foarte neproprii de tranzitare a energiei electrice dinspre România pentru a menține sistemul din Ucraina, deci foarte atipice.
Radu Osipov: Domnule ministru, am început de la gaze și aș vrea să încheiem tot cu gazele. Spuneați dumneavoastră anterior că prețul gazului mereu e o tragedie la moldoveni. Dar, iată, până la urmă, ieșim din sezonul rece. Cu ce gânduri încheiem acest sezon rece, domnule ministru?
Victor Parlicov: Eu cred că vedeți ce se întâmplă pe piețele internaționale. Pe măsură ce, dacă se vor menține prețurile tot la nivelul ăsta, noi avem toate șansele ca înspre sfârșitul anului ori să facem stocuri, ori să procurăm gaze la contracte futures și să avem un preț relativ bun pe perioada rece, ceea ce ne-ar permite o reducere în continuare a tarifelor.
Eu nu vreau acum să intru în zona de responsabilitate a ANRE, însă, treptat-treptat, valul ăsta de prețuri care a fost, panica asta care a fost pe piețele internaționale, treptat-treptat se calmează, intrăm într-o normalitate și eu cred că în acest an vom reveni la un statu-quo, să spunem așa, cum eram deprinși anterior.
Radu Osipov: Adică ce aveți mai exact în vedere?
Victor Parlicov: Păi prețuri care sunt sub 10 lei. Deci eu cred că noi încolo ne mișcăm. Pentru că la moment ne mai joacă festa costurile de rețea, pierderile care au fost la fel procurate gaze scumpe pentru a achita aceste pierderi. Deci toate lucrurile astea, treptat-treptat, se calmează și toate componentele tarifare câte oleacă se ieftinesc.
Dacă noi ne mai înțelegem cu cei din Ucraina și facem creșterea capacității pe coridorul vertical ca prin Republica Moldova și Ucraina să treacă mai mult gaz, să tranziteze mai mult gaz înspre Ucraina, noi vom avea rezervă și în continuare din reducerea prețurilor la tariful de transport la gazele naturale. Așa că eu sunt optimist în privința acestui an.
Radu Osipov: Vă mulțumesc mult pentru că ați acceptat să discutăm astăzi. Vă mai așteptăm și cu altă ocazie. Sper că nu va fi cazul să discutăm de scumpiri și așa mai departe.
Victor Parlicov: Nu. Eu cred că, în timpul apropiat, nu discutăm despre scumpiri. Eu cred că, treptat-treptat, lucrurile se aranjează. Să vedem ce se va întâmplă în a doua jumătate a anului.