Internațional

Ucraina: Reconstrucția orașului Harkov ar costa zece miliarde de dolari

Este nevoie de peste 10 miliarde de dolari pentru a reconstrui tot ceea ce forțele rusești au deteriorat sau distrus în Harkov, a declarat primarul orașului, Igor Terehov, într-un interviu acordat Liga.net, publicat la 1 aprilie, citat de The Kyiv Independent.

Primarul a declarat că oficialii locali au încercat să implice parteneri internaționali pentru a acoperi costurile, deoarece „niciun buget de oraș din lume nu poate suporta o astfel de povară”.

„Rusia minte când spune că lovește doar ținte militare”, a adăugat Terehov. „Cu fiecare atac (asupra orașului), avem din ce în ce mai multe dovezi că acesta este un adevărat genocid”.

De la începutul războiului, Harkovul a dus „greul asalturilor rusești”, care s-au intensificat în ultimele săptămâni. Infrastructura energetică critică a orașului a fost decimată de atacurile rusești, fiind distrusă „aproape în totalitate”, potrivit primarului.

„Am trecut prin vremuri mai grele și vom supraviețui și acestor vremuri”, a declarat Terehov.

Menționăm că orașul estic ucrainean a fost în prima linie a atacurilor rusești de la declanșarea invaziei la scară largă din februarie 2022 și a cunoscut o intensificare a loviturilor în ultimele săptămâni.

Pe 29 martie, după un atac de amploare, compania energetică de stat Centrenergo a anunțat că trupele rusești au distrus Centrala termică Zmiiv din regiunea Harkov.

Alte atacuri recente din Harkov includ o lovitură din 30 martie, în care un proiectil a rănit o persoană, și un atac din 27 martie, în care o muniție glisantă a ucis un civil și a rănit cel puțin alte 19 persoane, inclusiv patru copii.

Citește mai mult