Social

Peste doua milioane de lei, ridicați de la organizația criminală „Șor”

Peste 10 percheziții au fost efectuate într-un dosar de transportare a persoanelor de rang înalt, a bunurilor și banilor în beneficiul unui partid, anunță Poliția Republicii Moldova. În urma măsurilor de investigație, au fost ridicați peste două milioane de lei de la membri ai organizației criminale „Șor”.

Poliția Republicii Moldova
Sursa: Poliția Republicii Moldova

Perchezițiile au vizat inclusiv oficiile și domiciliul a doi soți cu vârste de peste 50 de ani, bărbatul fiind responsabil de coordonarea șoferilor, chiar dacă oficial lucra în calitate de administrator al unei croitorii din capitală.

„Mai mult, pentru ca să-și deghizeze activitatea, acesta închiria mașinile folosite la transportare de la o companie; iar pe șoferi îi plătea neoficial, cu bani în plic. Astfel, urmare a perchezițiilor, de la cei doi soți a fost ridicat totalul de bani în diferite sume – atât în lei, cât și în euro, dolari, lire sterline. De asemenea, au fost percheziționați și cei cinci șoferi (care cooperează cu autoritățile), de la care au fost ridicate telefoanele, ce urmează să fie supuse cercetărilor”, se menționează în comunicat.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar soția acestuia este cercetată în libertate – ambii în calitate de bănuiți. Urmează ca procurorii PCCOCS să cerceteze probele și să determine necesitatea aplicării arestului preventiv, timp în care persoanele beneficiază de prezumția de nevinovăție, potrivit legii, mai anunță Poliția.

Amintim că Partidul „Șor” a fost declarat în afara legii la data de 19 iunie de Curtea Constituțională, iar o lună mai târziu Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care membrilor organelor executive ale partidelor neconstituționale și persoanelor alese din partea acestor formațiuni li se interzice să participe la alegeri pentru o perioadă de cinci ani. Pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale aceste schimbări în legislație, în urma sesizării de către exponenții fostului Partid „Șor”.

La ședința plenară a Parlamentului din 4 octombrie, deputații s-au reunit într-o ședință de urgență și au făcut alte modificări la Codul electoral, în baza deciziei precedente a Înaltei Curți, deși în Republica Moldova era în plină desfășurare campania electorală pentru alegerile locale noi.

Noile prevederi stabileau că persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic” nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri.

Și aceste prevederi au fost contestate la Curtea Constituțională pe 4 august 2023, atunci când cinci deputați ai fostului Partid „Șor” au solicitat Înaltei Curți să verifice constituționalitatea legii care prevede că membrii partidelor politice declarate neconstituționale nu pot fi aleși pe o perioadă de la trei la cinci ani.

Pe 26 martie curent, Înalta Curte a declarat neconstituțional un articol din Codul electoral care interzice unor persoane asociate partidelor politice scoase în afara legii să participe la alegeri. Decizia a fost pronunțată în urma unei sesizări depuse la Curtea Constituțională pe 16 octombrie 2023 de către un grup de deputați ai fostului Partid „Șor”. Această hotărâre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult