Social

CSM a aprobat cererea privind pornirea urmăririi penale în privința judecătorului Oleg Melniciuc

Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat penal pentru hărțuire sexuală. Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat solicitarea procurorului general interimar, Ion Munteanu, de a iniția urmărirea penală în privința magistratului. Oleg Melniciuc a fost și el prezent la ședință. Acesta a respins acuzațiile care i se aduc și le-a catalogat drept nefondate. Demersul a fost examinat de CSM cu ușile închise, iar procurorul general interimar, Ion Munteanu, a refuzat să ofere comentarii jurnaliștilor despre probele care au stat la baza acestei solicitări.

Potrivit președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, în anul 2022, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a venit către CSM cu o solicitare similară. Atunci demersul său a fost respins. Munteanu a contestat decizia respectivă, iar magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au emis o hotărâre prin care au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să reexamineze cauza. Sergiu Caraman a refuzat să ne dea mai multe detalii din acest dosar.

„Astăzi, CSM a decis să admită această sesizare și i-a dat posibilitate organului de urmărire penală să efectueze acțiuni de urmărire penală în acest caz. Cazul a fost examinat în ședință închisă pentru a nu prejudicia ancheta. Deci, organul de urmărire penală urmează să efectueze acțiuni pentru a stabili a fost sau nu comisă infracțiunea și cine se face vinovat”, a declarat Sergiu Caraman, președintele CSM.

La rândul său, Oleg Melniciuc a respins aceste acuzații. El a declarat că dosarul ar fi fost fabricat la indicația unor persoane din sistemul judecătoresc care vor să-l compromită. Magistratul a refuzat însă să dea nume.

„Eu consider că este neîntemeiat. Eu am demonstrat asta. Eu m-am expus și la Consiliu, nu cred că este scopul studentei, este scopul altor persoane. Reporter: Al cui? Melniciuc: Nu pot să dau nume și să fac comentarii, sunt persoane. Nu din guvernare sau opoziție, din sistem”, a declarat Oleg Melniciuc.

Judecătorul Oleg Melniciuc a fost acuzat acum doi ani de hărțuire sexuală de către o fostă studentă. Magistratul îi era atunci elevei conducător de practică. Anterior, el a fost condamnat de prima instanță la șapte ani de închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații. Dosarul a fost atacat cu recurs și se află acum pe rol la Curtea de Apel Chișinău.

Citește mai mult