Social

Ziua Internațională pentru Conștientizarea Autismului: Promovarea incluziunii și sprijinirea familiilor afectate

Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale pentru Conștientizarea Autismului, accentul cade asupra necesității de a înțelege și sprijini persoanele cu autism și familiile acestora. Instituită oficial în 2007 de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, această zi aduce în prim-plan o tulburare complexă care afectează comunicarea socială, interacțiunea și înțelegerea regulilor sociale.

Olga Guzun, directoarea Centrului Social SOS Autism, în cadrul emisiunii „Bună Dimineața”, subliniază importanța acestei zile în promovarea incluziunii și empatiei în societate. Autismul, o tulburare neurologică de dezvoltare, se manifestă prin comportamente rigide, obsesive și repetitive, dar vine și cu avantaje precum o memorie excepțională și talente în domenii precum muzica sau pictura.

„Mai avem mult de învățat în această privință, deoarece autismul necesită o abordare pe multiple planuri și o adaptare a sistemului. Această tulburare vine cu o diversitate de trăsături care nu se încadrează întotdeauna în structurile sociale existente”, explică Olga Guzun.

Recunoașterea și sprijinul pentru persoanele cu autism și familiile lor sunt cruciale. Diagnosticul precoce și accesul la servicii de terapie specializate sunt vitale pentru dezvoltarea și incluziunea acestor copii în societate. Cu toate acestea, costurile ridicate ale terapiei și lipsa de resurse și specialiști în anumite zone reprezintă provocări majore pentru familiile afectate.

„Terapia pentru autism implică eforturi susținute și este adaptată fiecărui copil în parte. Totul, de la programul de intervenție la materialele de lucru, este personalizat în funcție de nevoile și interesele individuale ale copilului”, adaugă Olga Guzun.

În ciuda acestor provocări, există progres și speranță. Schimbările de mentalitate și eforturile pentru includerea persoanelor cu autism în diverse domenii indică direcția corectă. Cu sprijinul continuu și angajamentul pentru înțelegere și incluziune, putem crea un mediu mai empatic și susținător pentru toți membrii comunității, indiferent de diferențele lor.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult