Internațional

Norul de praf saharian se menține deasupra României

Particulele de praf saharian care au ajuns în România la sfârșitul lunii martie se mențin în aer și în primele zile de aprilie. Depuneri de praf vor fi observate în vestul, nordul și centrul țării, unde sunt prognozate ploi.

În Cluj Napoca, în centrul României, măsurătorile meteorologice indică în aer o concentrație mare de praf saharian. Orașul Brașov, de asemenea, a fost acoperit de o ceață roșie care poate fi observată din zonele înalte.

„Praful a putut fi observat pe Dealul Feleacului, pe plante și pe mașini.”;

„Am putut observa un praf pe mașini deja de două zile. În mod surprinzător, un praf galben”, au relatat oamenii.”;

„Este un fenomen normal, se întâmpla pe tot parcursul anului. Este adevărat, cu o concentrație mai mare. Se formează nori, dar de fapt norii aceia și sunt praf saharian”, a menționat Ion Ștefănie, profesor la Facultatea Ingineria Mediului.

„Din Sahara se ridică praf și un curent de aer îl duce ori peste Oceanul Atlantic, ori în nord, peste Mediterană. De ieri, a început să se vadă și în vestul țării. El este mult în atmosferă acum, până la cinci mii de metri, dar particulele cele mai mici au ajuns deja la nivelul solului”, a relatat Alexandru Luchian, fondatorul proiectului „Strop de aer”.

Acest fenomen aduce nu doar disconfort și alergii, dar și probleme respiratorii, în special pentru copii și bătrâni. Medicii le recomandă oamenilor să poarte măști cât timp praful se menține în aer.

„Simțeam o stare așa, de sufocare, să zic, eu am și alergie, bineînțeles și atunci simt mult mai repede. Și de dimineață am crezut că e ceață, dar nu, cred că e altceva, se vede și altă culoare”;

„Am simțit pentru că fetița are astm și atunci vremea asta influențează foarte mult persoanele astmatice”, au relatat oamenii.

Indicatorii arătă o înrăutățire a calității aerului, cu valori peste media de poluare admisă de Organizația Mondială a Sănătății. Meteorologii au anunțat că praful saharian va mai rămâne deasupra României încă cel puțin o zi.

Citește mai mult