Internațional

Investigație The Insider: Sindromul „Havana” care a afectat diplomați americani ar fi legat de Rusia

Publicația The Insider a efectuat o nouă anchetă despre arma secretă a serviciului de spionaj militar al Rusiei, GRU. Nu este vorba despre otravă, ci, mai degrabă, despre folosirea ultrasunetelor sau iradierea cu microunde pulsate. Vorbim despre așa-zisul Sindrom „Havana”, o misterioasă maladie neurologică, care afectează diplomați și ofițeri de informații americani, în special pe cei ale căror activitate, într-un fel sau altul, e legată de Rusia.

Potrivit The Insider, „Sindromul Havana” este o boală care se manifestă prin probleme cognitive - amețeli, migrene, țiuit în urechi, pierderi de memorie, tulburări de somn sau dificultăți de concentrare. Pentru prima dată, un angajat CIA s-a plâns de astfel de simptome în timp ce se afla în Havana. Se întâmpla acum opt ani. Incidentul a declanșat un scandal diplomatic între Statele Unite și Cuba. Ulterior, s-a dovedit că zeci de diplomați americani din întreaga lume au avut simptome similare.

Ei descriu sindromul ca o lovitură paralizantă de la o forță invizibilă. Este imposibil să scapi complet de simptome. Jurnaliștii de investigație de la The Insider au descoperit implicarea în aceste cazuri a serviciilor de spionaj militar ale Rusiei, GRU. Mai exact, este vorba despre o unitate militară secretă care a fost însărcinată inclusiv cu asasinarea lui Skripal prin otrăvire cu agentul noviciok.

„Avem o investigație jurnalistică legată de aceste arme acustice non-letale, dar raportul oficial al SUA nu merge până acolo ca să acuze o putere străină de utilizarea acestor arme. Chiar și această ezitare, dorința de a nu incrimina a făcut parte din politica SUA și a Europei de a tolera Rusia”, a explicat expertul politic și militar Sandu-Valentin Mateiu.

Expertul a subliniat în cadrul emisiunii „În Context” că această toleranță a luat pe nepregătite clasele politice și că Occidentul a așteptat prea mult ca Moscova să accepte un dialog. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a comentat ancheta jurnaliștilor de la The Insider, respingând toate acuzațiile.

Citește mai mult