Internațional

Taiwanul a fost lovit de cel mai puternic cutremur din ultimii 25 de ani

UPDATE 11:50 Cel puțin șapte oameni au murit și alți peste 600 au fost răniți în urma unui cutremur puternic de 7,7 grade în apropiere de Taiwan. În jur de 26 de clădiri s-au prăbușit. Potrivit presei internaționale, circa 20 de persoane sunt blocate sub dărâmături. Seismul a lăsat și aproximativ 90 de mii de gospodării fără curent.

Traficul feroviar și cel rutier a fost perturbat. Din cauza cutremurului, bolovani mari au căzut peste o autostradă, iar mai multe tuneluri au fost deteriorate. Unul dintre ele a fost rupt în două.

Cel puțin nouă persoane au fost rănite după ce pietre de mari dimensiuni au căzut pe străzi, iar 12 mașini au fost avariate. Specialiștii japonezi anunță că, cel mai probabil, în următoarele zile vor mai avea loc cutremure.

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat că țara sa este pregătită să ofere Taiwanului asistența necesară. Acesta a postat pe rețelele de socializare că este profund întristat din cauza dezastrului.

Știrea inițială

Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 a zguduit miercuri Taiwanul, provocând moartea unei persoane, rănirea a zeci de persoane și declanșarea unei alerte de tsunami pentru sudul Japoniei și Filipine, care a fost ulterior ridicată. Potrivit Reuters, acesta este cel mai puternic cutremur care a lovit insula în ultimii 25 de ani.

Pompierii taiwanezi au anunțat că se suspectează că o persoană a murit strivită de căderile de pietre în comitatul estic Hualien, un ținut muntos și slab populat, unde s-a produs epicentrul, și că peste 50 de persoane au fost rănite.

Cel puțin 26 de clădiri s-au prăbușit, mai mult de jumătate în Hualien, cu aproximativ 20 de persoane blocate și cu lucrări de salvare în curs de desfășurare, au precizat pompierii.

Posturile de televiziune din Taiwan au prezentat imagini cu clădiri aflate în unghiuri precare în Hualien, unde cutremurul s-a produs chiar în largul mării, în jurul orei 8.00 (0000GMT), în timp ce oamenii se îndreptau spre muncă și școală.

Cutremurul a avut o adâncime de 15,5 km (9,6 mile), potrivit Administrației Centrale de Meteorologie din Taiwan.

Agenția meteorologică japoneză a declarat că mai multe valuri mici de tsunami au ajuns în unele părți din prefectura sudică Okinawa, iar ulterior a retrogradat avertismentul anterior de tsunami.

Agenția de seismologie din Filipine a emis, de asemenea, un avertisment pentru locuitorii din zonele de coastă din mai multe provincii, îndemnându-i să se evacueze spre zone mai înalte.

Taiwanul a emis, de asemenea, un avertisment de tsunami, dar nu a raportat pagube, iar Centrul de avertizare pentru tsunami din Hawaii a declarat ulterior că riscul de valuri tsunami dăunătoare a trecut în mare parte.

Potrivit unui martor al Reuters, în Taipei încă se mai pot resimți replici, peste 25 de replici fiind înregistrate până în prezent, potrivit administrației meteorologice centrale din Taiwan.

Citește mai mult