Social

Salariile angajaților auxiliari din instituțiile medico-sanitare publice vor fi majorate

Angajații auxiliari din instituțiile medico-sanitare vor avea salarii mai mari. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Guvern. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, lefurile acestora au fost ajustate conform salariului minim pe țară și vor constitui cinci mii de lei.

„În unele munci ca cele necalificate, inclusiv în instituțiile medico-sanitare publice, avem muncitori și unele infirmiere care au salariul de 4700 -4800 de lei, am dispus modificări la hotărârea de Guvern, care se referă la salarizarea personalului care activează în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală. Această modificare va garanta dreptul fiecărui angajat la salariul minim. Fiecare instituție își va ajusta salariile, astfel ca nimeni să nu primească mai puțin de cinci mii de lei”, a declarat Ala Nemerenco, ministra Sănătății.

În total, în instituțiile medico-sanitare publice activează 48 de mii de angajați auxiliari. Pentru majorările salariale ale acestora, pe parcursul acestui an, va fi necesară suma de 21 de milioane de lei. Banii vor fi alocați din sursele bugetare proprii ale spitalelor, cum ar fi cele pe care le obțin din fondurile de asigurări obligatorii sau venituri din serviciile contra plată.

Citește mai mult