Internațional

Miniștrii de Externe ai NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a marca 75 de ani de la înființare. Stoltenberg: „Trebuie să fim fermi în sprijinul nostru pentru Ucraina”

Miniștrii de Externe ai NATO se vor întâlni astăzi și mâine pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a NATO și pentru a se pregăti pentru Summitul de la Washington din iulie. Înaintea reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO de la Bruxelles, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a reiterat necesitatea acordării ajutorului pentru Ucraina, menționând că orice „întârziere în acordarea sprijinului are consecințe asupra câmpului de luptă”.

„Europa se confruntă acum cu un război la o scară pe care o credeam resemnată cu istoria. În ultimele zile, Kremlinul a lansat noi atacuri majore, lovind civilii ucraineni și infrastructura. Și Rusia continuă să facă presiuni de-a lungul liniilor frontului. Așa că trebuie să fim fermi în sprijinul nostru pentru Ucraina”.

În decursul celor două zile, miniștrii vor discuta despre modul în care NATO și-ar putea asuma mai multă responsabilitate pentru coordonarea echipamentelor militare și a pregătirii pentru Ucraina, ancorând acest lucru într-un cadru NATO robust.

„Vom discuta, de asemenea, un angajament financiar pe mai mulți ani pentru a ne susține sprijinul. Această ședință ministerială va pregăti scena pentru obținerea consensului asupra acestor probleme în timp ce ne pregătim pentru Summitul de la Washington. Moscova trebuie să înțeleagă că nu își poate atinge obiectivele pe câmpul de luptă”, a precizat oficialul.

Totodată, Stoltenberg a precizat că mâine va fi organizată o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, unde va fi abordată situația actuală și nevoile Ucrainei atât acum, cât și pentru viitor.

„Transformăm pachetul cuprinzător de asistență al NATO într-un program de asistență pe mai mulți ani. Ajutăm Ucraina să se apropie de NATO, de standardele NATO pentru orice, de la achiziții la logistică. Sprijinim eforturile de reformă ale Ucrainei pentru a aduce Ucraina tot mai aproape de Alianță. Ucraina va deveni membră a NATO”.

Secretarul general al NATO a mai afirmat că vor avea întrevederi cu partenerii din Indo-Pacific: Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud, dar și cu cei din Uniunea Europeană.

„China susține economia de război a Rusiei. În schimb, Moscova își ipotecă viitorul Beijingului. Coreea de Nord și Iranul furnizează provizii substanțiale de arme și muniție. În schimb, Phenianul și Teheranul primesc tehnologie și provizii rusești care îi ajută să-și avanseze capacitățile nucleare și de rachete. Acest lucru are consecințe de securitate regională și globală. Așa că națiunile din întreaga lume cu gânduri similare trebuie să fie unite. Pentru a apăra o ordine globală guvernată de lege, nu de forță”, a mai declarat Jens Stoltenberg.

Joi, 4 aprilie, se împlinesc 75 de ani de la înființarea pactului transatlantic de securitate. Acesta a luat naștere prin semnarea, în capitala Statelor Unite, a Tratatului Atlanticului de Nord. Fondatorii organizației au fost Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Statele Unite și Țările de Jos. În anii ce au urmat, alte 20 țări s-au alăturat Alianței.

Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg administrează NATO de la 1 octombrie 2014. A avut două mandate întregi, ultimul fiind prelungit de două ori, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, până la finalul lunii septembrie a acestui an.

Lucia Vieru/reporter Moldova 1
Sursa: Lucia Vieru/reporter Moldova 1
Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult