Politic

Expert, despre inițiativa ministerului Apărării de la București: „Se referă punctual la salvarea cetățenilor români”

Autoritățile române vor avea posibilitatea să intervină pe teritoriul altor state atunci când cetățenii săi vor fi în pericol, a explicat, într-un interviu pentru Radio Moldova, comandorul în rezervă al Armatei Române Sandu Silviu Mateiu. Declarația a fost făcută în contextul în care, Ministerul roman al Apărării a supus consultărilor publice un proiect de lege în acest sens. Potrivit lui, asta înseamnă în primul rând extragere, dar nu intervenție militară.

Ce pot să vă spun este că această lege nu are nicio legătură cu liniile principale de politică externă a României. Nu are nicio legătură nici măcar cu acordurile și tratatele de prietenie dintre România și Republica Moldova sau cu oricare alt tratat. Ca să vorbesc pe românește, această prevedere se referă punctual la salvarea cetățenilor români”, a declarat Sandu Silviu Mateiu.

Inițiativa legislativă a autorităților de la București este o reacție logică la evoluțiile de securitate din regiune și va spori colaborarea instituțională între România și Republica Moldova pe domeniul securității, a explicat expertul WatchDog, Andrei Curăraru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat după ședința de astăzi a Executivului că trendul general este consolidarea sectorului de apărare și securitate, cauzat de situația regională, iar autoritățile de la Chișinău urmăresc această inițiativă.

Acest proiect este o inițiativă care se discută în statul român la nivelul instituțiilor respective. Evoluția acestui proiect va fi urmărită”, a declarat Daniel Vodă.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Justiției al României, în perioada 2007 – 2024 au fost înregistrate aproape un milion de cereri de redobândire a cetățeniei române, dintre care peste 130 de mii sunt în proces de examinare.

Românii din străinătate ar putea fi protejați de către armata română în caz de pericol. În acest sens a fost elaborat un proiect de lege de către Ministerul Apărării de la București, care se află acum în dezbatere publică.

Amintim că ministrul român al Apărării propune un proiect de lege prin care românii din străinătate ar putea fi protejați de armată, în caz de pericol.

Citește mai mult