Internațional

Iohannis, despre candidatura la șefia NATO: „Nu intenționez nici să mă retrag, nici să negociez altceva”

Președintele Klaus Iohannis spune că nu intenționează să își retragă candidatura pentru funcția de secretar general al NATO și nici să negocieze o altă funcție la nivel european. Chiar dacă unii oficiali străini și-au anunțat susținerea pentru premierul olandez Mark Rutte pentru această poziție, Iohannis consideră că șansele sale sunt „rezonabile”, scrie Digi24.

„Nu intenționez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă concentrez pe NATO. Și da, sunt câteva afirmații în spațiul public. În continuare consider că șansele mele sunt rezonabile”, a spus Iohannis, întrebat despre dacă ia în calcul să își retragă candidatura pentru șefia NATO sau dacă va negocia o altă funcție la nivel european, în condițiile în care mai mulți lideri străini au spus că îl susțin pe Mark Rutte.

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă la Cotroceni, susținută împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit News.ro.

Publicațiile „Financial Times” și „The Wall Street Journal” au abordat miercuri subiectul succesiunii la șefia NATO și au scris că premierul olandez Mark Rutte este favorit, în ciuda rezervelor exprimate de Turcia, Ungaria și Slovacia. Candidatura depusă de Klaus Iohannis „nu este văzută ca o alternativă reală”, dar la Rutte - de majoritatea statelor membre, scrie „Financial Times”, în timp ce „The Wall Street Journal” susține că momentul ales de Iohannis pentru a-și anunța candidatura „a iritat mulți diplomați ai Alianței”.

SUA anunță că îl susțin „pe deplin” pe Mark Rutte pentru șefia NATO, dar îl apreciază și pe „bunul prieten” Klaus Iohannis. NATO se află în plin proces de dezbatere și căutare a consensului cu privire la numele următorului secretar general al Alianței Nord-Atlantice, dar poziția Statelor Unite este aceea că îl susține pe deplin pentru această funcție pe actualul premier olandez, Mark Rutte, deși apreciază faptul că președintele Klaus Iohannis, „un prieten”, a decis să intre în competiție, a declarat la începutul lunii aprilie ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.

Amintim că, pe 12 martie, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că va candida pentru funcția de secretar general al NATO. Șeful statului român a declarat că își asumă această candidatură în numele României „cu toată responsabilitatea” și că a luat această decizie fiind motivat de performanța României și experiența acumulată în cele două mandate de președinte de țară.

Citește mai mult