Social

Spații dedicate îngrijirii copiilor, amenajate în mai multe instituții publice din Republica Moldova

Femeile trebuie să aibă grijă de casă și de copii, iar bărbații trebuie să facă bani. Este doar una dintre prejudecățile cu care se confruntă încă multe familii de la noi. Statisticile arată că, anume din acest motiv, femeile își realizează numai jumătate din potențial, întâmpină dificultăți atunci când trebuie să se angajeze în câmpul muncii, sau trebuie să renunțe la carieră pentru că nu au cu cine să lase copiii. Pentru a promova echitatea socială, dar și o integrare mai bună în mediul economic, mai multe instituții publice și companii din Republica Moldova au amenajat spații speciale dedicate îngrijirii celor mici.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Primăria Strășeni este una dintre instituțiile publice, unde au fost create condiții nu doar pentru cei 20 de copii care își vizitează periodic părinții la serviciu, dar și pentru persoanele care au nevoie de serviciile Ghișeului unic pentru deservirea cetățenilor.

„Când nu era spațiu, eram la mama în birou și o ajutam, acum mă joc.”;

„Îmi place la mama pentru că aici este o tablă pe care să desenez, sunt foarte multe creioane și fișe pe care să desenez, nu sunt singură, am prieteni”, au spus copiii.

„Spațiul cumva a influențat activitatea mea, având posibilitatea de a mă afla mai mult la serviciu, alături de colegi, aici, în birou, și a continua activitatea mea de contabil. La moment, este un spațiu mic amenajat cu covoraș unde copilul poate să stea jos ca să nu îl țin doar în cărucior”, a relatat Natalia Costin, contabilă, Primăria Strășeni.

„Legislația în vigoare permite inclusiv amenajarea a astfel de spații și vine în întâmpinarea părinților, atât a femeilor, cât și a bărbaților, de a reveni mai devreme din concediul de îngrijire a copilului în contextul în care nu doar administrația publică locală întâmpină probleme în resurse umane”, a menționat Cristina Smolenschi, viceprimar, Strășeni.

Până acum, nouă oficii teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și patru primării au amenajat spații dedicate celor mici. În acest mod, instituțiile publice pot să devină mai accesibile și prietenoase pentru copii și oferă mai multe oportunități părinților de a se încadra în câmpul muncii.

„Promovarea accesului la educația de calitate este unul dintre Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă pe care țara noastră și le-a asumat prin servicii prietenoase copiilor, servicii de îngrijire pentru copii și adulți. Diversificarea oportunităților de muncă legală contribuie, pe de o parte, la educația de calitate a copiilor, pe de alta, la crearea locurilor de muncă”, a declarat Andrei Darie, specialist programe creștere incluzivă, PNUD Moldova.

Pentru dotarea cu mobilier și procurarea rechizitelor de birotică necesare, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a alocat 93 de mii de lei.

Citește mai mult