Politic

CORESPONDENȚA Moldova 1 // 75 de ani de la înființarea NATO. Odobescu: „Pentru România aderarea a însemnat împlinirea unei aspirații istorice”

Organizația Nord-Atlantică împlinește 75 de ani de la fondare. Miniștrii de Externe ai țărilor aliate au participat la festivitatea de la sediul NATO, după ce s-au înțeles ieri să contribuie financiar cât mai repede pentru Ucraina. Ministra Luminița Odobescu a declarat că aderarea la alianță a însemnat pentru România realizarea aspirațiilor istorice.

Douăsprezece țări au semnat tratatul de la Washington pe 4 aprilie 1949, în frunte cu Statele Unite, Marea Britanie și Franța. Germania de Vest a aderat mai târziu, în 1955. Scopul NATO a fost să apere Europa de Uniunea Sovietică. După încheierea războiului rece și reunificarea Germaniei, au existat dezbateri cât de actuală mai era Alianța Nord-Atlantică. Unii chiar intuiau dezintegrarea pe modelul pactului de la Varșovia, dar nu s-a întâmplat. O singură dată în istorie, articolul 5 NATO a fost invocat în 2001, după atentatele din unsprezece septembrie. A existat chiar și o perioadă călduroasă între alianță și Rusia, încheiată oficial la Summitul de la Madrid din iulie 2022, după invazia pe scară largă a Ucrainei, când Federația Rusă a fost desemnată drept amenințare strategică. Așadar, NATO a evoluat de-a lungul vremii, s-a adaptat, s-a extins și a reușit împreună cu Uniunea Europeană să-i împace pe veșnicii inamici Franța și Germania. De altfel, Franța lui Charles de Gaulle s-a retras parțial din tratatul NATO, dar a revenit în alianță în mandatul lui Nicolas Sarkozy”, a transmis reporterul Moldova 1, Lucia Vieru.

Astăzi sărbătorim cea de-a 75-a aniversare a celei mai puternice, rezistente și de succes alianțe din istorie - Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, NATO. Felicitări! Nu cred în America singură, la fel cum nu cred în Europa singură. Cred în America și Europa împreună în NATO”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

România a beneficiat de umbrela de securitate oferită de alianță, iar la rândul nostru, am demonstrat angajament și determinare, ca aliat responsabil și activ. Politica ușilor deschise este cel mai reușit instrument al alianței noastre. Pentru România, aderarea la NATO a însemnat împlinirea unei aspirații istorice și un imperativ de securitate”, a relatat ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

Când NATO era fondat, țara mea, Polonia, era blocată de partea greșită a baricadei. Dominația comunistă, sovietică însemna că, în caz de război, soldații polonezi ar fi trebuit să asculte ordinele dușmanului pentru a lupta împotriva prietenilor noștri, o situație tragică. Din fericire, imperiul răului s-a prăbușit”, a menționat ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski.

Rusia este încă o țară agresivă. Și politica de neutralitate înseamnă pentru partea rusă undă verde la agresiune. Așa că simțim că nu este imposibil, nu este o idee nebunească să aducem în NATO acele țări care doresc să ne fie alături”, a precizat ministrul Afacerilor Externe al Estoniei, Margus Tsahka.

Citește mai mult