INTERVIU // Artur Leșcu: R.Moldova nu dispune de sisteme pentru a doborî dronele ruse, care sunt un pericol iminent
În cazul în care dronele Shahed produse de Rusia au explozibil, acestea prezintă un pericol iminent, cu daune foarte mari pentru clădiri civile și populație. Expertul în securitate, Artur Leșcu, a explicat în cadrul buletinului de știri „MESAGER” de la Moldova 1 că nici Republica Moldova și nici alte țări, pregătite militar, nu dispun de sisteme care ar doborî dronele ce le violează spațiul aerian, dar a atenționat că, dacă nu noi suntem ținta, nu înseamnă că nu suntem supuși riscurilor.
Elena Băncilă: Rămânem la același subiect. Expertul în securitate, Artur Leșcu, este cu noi online. Nu este prima dată când războiul dronelor se dă aproape de hotarele noastre și uneori chiar trece de ele. De ce Rusia folosește aceste drone și de unde le are, ținând cont că accesul la tehnologie este limitat? Cât de periculoase pentru populația civilă pot fi aceste incidente?
Artur Leșcu: Din păcate, sunt periculoase și pericolul cel mai mare vine din faptul că sunt foarte multe. În asta constă principalul atu al acestui echipament - sunt destul de ieftine și pot fi produse în cantități foarte mari. Din păcate pentru noi și pentru toată lumea civilizată, Rusia a învățat cum să producă astfel de drone în interior. E cunoscută fabrica de astfel de drone Shahed în regiunea Tatarstan, faimoasa zona de comerț Alabuga, unde aceste drone se vede deja că sunt produse în cantități industriale. Rusia nu mai are nevoie deja să le procure din Iran, din țara unde a fost proiectată această dronă deja de mult timp. Cam din vara anului trecut au parvenit semne clare că aceste drone sunt produse în interior, în Rusia, în Tatarstan.
Elena Băncilă: Cât de periculoase pot fi aceste incidente în cazul în care se repetă?
Artur Leșcu: Din păcate, destul de periculoase. În sine, nu e un echipament foarte dăunător, are în jur de 50-40 kg de explozibil, dar, dacă nimerește într-o clădire, într-o casă, daunele ar fi foarte mari.
Când zic că nu sunt foarte periculoase, am în vedere echipamente militare. Da, pentru un blindaj, pentru un adăpost pregătit, această dronă e mai puțin periculoasă. Dar pentru o clădire civilă e un pericol iminent și, din fericire, din ce vedem acum, aceste fragmente de drone nu au explozibil. Dar din păcate, ținem minte că data trecută a fost descoperit cu explozibil în interior. Deci, Doamne ferește, dacă s-ar întâmpla o nenorocire și cineva ar fi pe alături, ar călca cumva, ar atinge această dronă, ar putea avea urmări foarte grave.
Elena Băncilă: Ce măsuri ar fi binevenite să fie luate în viitorul apropiat în contextul acestei situații destul de periculoase, așa cum menționați și dumneavoastră?
Artur Leșcu: Unicul lucru care ar trebui să-l facem e să urmărim. Din fericire, noi avem deja echipamente, acel faimos radar pe care îl avem care poate să ne atenționeze când vine pericolul. Din păcate, Republica Moldova, dar nici alte țări mai pregătite militar nu doboară drone sau alte obiecte care intră în spațiul aerian, dacă este vădită lipsa intenției de a dăuna. S-a întâmplat și în Polonia, s-a întâmplat în România. Obiecte au intrat pe teritoriul țărilor, dar nu au fost doborâte. Cel mai important lucru e ca noi să fim pregătiți, să vedem că există un pericol, că în jumătate de oră, 15 minute există probabilitatea să intre un obiect străin în spațiul aerian moldovenesc. Și oamenii să fie pregătiți, să știe unde sunt adăposturi. Pentru că chiar dacă noi nu suntem ținta, asta nu înseamnă că nu suntem supuși riscului. Legile fizicii nu le poate sfida nimeni.
Elena Băncilă: Eu vă mulțumesc tare mult pentru aceste comentarii, o seară liniștită.