Cultură

Gheorghe Urschi, supranumit și „Regele Umorului” din Republica Moldova, împlinește 75 de ani. Maestrul, felicitat de rude și prieteni

Decenii la rând a adus în casele oamenilor bucurie, speranță și zâmbete și întotdeauna i-a făcut să râdă printre lacrimi. Prin arta sa, a încercat să educe publicul și să ridiculizeze prin satiră viciile umane. Maestrul Gheorghe Urschi, supranumit și „Regele Umorului”, a împlinit astăzi 75 de ani. Din 2011, de când a suportat un atac cerebral și a fost nevoit să părăsească scena, actorul, regizorul și scriitorul Gheorghe Urschi este cel care se bucură de adevărate spectacole, pe care i le oferă prietenii și admiratorii în ziua sa de naștere.

Emoționat din cale-afară, la ceas aniversar, Gheorghe Urschi se bucură de prezența celor care au venit să-i aducă un omagiu chiar în fața casei unde locuiește.

„Am venit să-l surprindem. Am adus baloane, o coroană pentru că el chiar este Regele Umorului moldovenesc și acești bravi lăutari, pentru că domnul Gheorghe Urschi adoră muzica”, a declarat Mariana Mihăilă, interpretă.

Tradiția de a veni cu alaiuri de artiști de ziua lui Gheorghe Urschi a debutat în 2008. A fost inițiativa prietenului său Vladimir Garștea, care de fiecare dată îi aduce în dar simbolul anului. Acum e un iepure negru...

„E Anul iepurelui negru, așa că am venit să-l felicităm, să-i urăm multă sănătate. Stimă și respect, e o celebritate a statului moldovenesc și trebuie să ne mândrim”, a declarat Vladimir Garștea, prieten.

Alături de Gheorghe Urschi era familia, cele două fiice, care au oferit celor prezenți măști medicale pentru a-l proteja pe tatăl lor de infecții.

„Nu trebuie să vă apropiați, pentru că tata a trecut de două ori prin COVID. El chiar de dimineață e înduioșat. Așteaptă, așteaptă...”, spune Liliana Urschi, fiica lui Gheorghe Urschi.

„Fiecare actor să aibă parte de cât mai multe bucurii. Familia își dorește acest lucru și sunt sigură că voi toți vă doriți acest lucru”, spune Laura Urschi, fiica lui Gheorghe Urschi.

După studiile teatrale la Moscova, Gheorghe Urschi a avut o viață tumultuoasă pe platourile de filmare sau la spectacolele din țară. A devenit mai popular datorită Teatrului de miniaturi de la televiziunea națională. A fost regizor, scriitor, actor care rostea propriile texte încărcate de umor, pe alocuri de râs printre lacrimi, întotdeauna pătrunse de dorința autorului de a salva semenii de ignoranță, și incultură.

„Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova vine cu un omagiu și o apreciere a cuvântului său, a forței sale umoristice și satirice în care s-a reflectat o epocă și, totodată, căutările valorice și existențiale ale noastre într-o perioada destul de complexă de tranziție”, a declarat Ivan Pilchin, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor. Pe sărbătorit l-a bucurat vestea că Ministerul Culturii a distribuit bibliotecilor din întreaga țară 390 de seturi de carte pe care le-a semnat.

„Maiestatea Sa Regele umorului. Ne dorim foarte mult să facem o serată de creație a maestrului pe 1 aprilie și sper foarte mult ca să fie împreună cu noi la Palatul Național”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Gheorghe Urschi s-a născut la 18 ianuarie 1948 la Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești.

Citește mai mult